Autor textu: TASR
15.02.2021

Prieskum: Väčšina spoločnosti súhlasí s uprednostnením učiteľov pri očkovaní

Širokú podporu spoločnosti má aj potreba otvárať školy ako prvé a držať ich otvorené tak dlho, ako je to možné.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 15. februára (TASR) - Prevažná väčšina spoločnosti, bez ohľadu na rodičovstvo či vek detí, súhlasí s uprednostnením učiteľov pri možnosti dať sa očkovať. Úplne alebo skôr s tým súhlasilo 78 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu občianskeho združenia Rodičia.sk. Zároveň z neho vychádza, že širokú podporu spoločnosti má aj potreba otvárať školy ako prvé a držať ich otvorené tak dlho, ako je to možné.
      
S prednostným otváraním škôl pri uvoľňovaní pandemických opatrení súhlasilo 76 percent respondentov. Z prieskumu vyplýva, že bez ohľadu na rodičovstvo sa 63 percent zhoduje v tom, že návrat detí do škôl je potrebné podmieniť negatívnym testom rodičov. Približne dve tretiny rodičov potvrdili, že sú ochotní sa testovať aj pravidelne, ak to bude nevyhnutné. Pätina rodičov s tým na druhej strane zásadne nesúhlasí.  
      
Veľmi rozdeľujúcou témou je prípadné testovanie detí nad desať rokov, respektíve od druhého stupňa základnej školy raz za týždeň v škole počas trvania pandémie. Rodičia sú pri tejto otázke rozdelení približne na dve polovice, avšak pri deťoch na druhom stupni základných škôl prevláda odpor k testovaniu detí (51 percent oproti 44 percent).
      
S dištančným vzdelávaním je spokojných cca 70 percent rodičov, oproti 30 percentám tých nespokojných. Približne 60 percent rodičov sa domnieva, že kvalita dištančného vzdelávania sa oproti prvej vlne pandémie na jar 2020 zlepšila.
      
Občianske združenie Rodičia.sk apeluje na vládu a na všetky kompetentné orgány štátnej správy zodpovedné za riadenie krajiny počas pandémie, aby dávali rodinám a všetkým občanom jasné, zrozumiteľné a ideálne už menené informácie. "V opačnom prípade vyvolávajú zbytočné napätie a nervozitu, ktorá vyúsťuje do nedôvery v prijímané opatrenia a celý manažment boja s pandémiou. A bez dôvery toto ťažké obdobie nebudeme vedieť zvládnuť, pretože opatrenia, ktorým väčšina ľudí už neverí a ktoré väčšina nerešpektuje, sú zbytočné," uviedlo občianske združenie.  
      
Prieskum realizovalo občianske združenie spolu s agentúrou 2muse v termíne od 5. do 7. februára na vzorke 1021 respondentov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]