Autor textu: Viera Ristvejová
11.02.2021

Košická knižnica si pripravila valentínsky darček pre čitateľov

Knižnica pre mládež mesta Košice sa rozhodla potešiť svojich čitateľov. Na sv. Valentína im pripravila prekvapenie v podobe pilotného čísla nového časopisu Svet (z) kníh.

Foto: Viera Ristvejová

Časopis prinesie nielen novinky zo sveta kníh a ich tvorcov, ale poodhalí tiež zaujímavosti z diania za “knižničnou oponou“.
 
S myšlienkou podeliť sa o svoje skúsenosti, vedomosti, novinky či dianie vo svete literatúry sa začali v knižnici zaoberať, práve počas zavedených obmedzení a opakovaného otvárania, či zatvárania knižníc. „Akosi spoločne sme dospeli k názoru, že absencia priameho kontaktu s našimi používateľmi nám veľmi chýba. Počas týchto nemilých obmedzení im možno nevieme v takej miere, akej by sme chceli, sprostredkovať našu knižničnú činnosť, či podeliť sa s nimi o naše najnovšie poznatky a zároveň im posunúť svoje praktické odporúčania z oblasti knižného sveta,“ informuje Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice.

Aj preto sa v knižnici rozhodli vydávať vlastný časopis Svet (z) kníh. „Vzhľadom na financie, uvedomujúc si tiež možné problémy s distribúciou k adresátom, či potreby chrániť našu planétu, budeme časopis vydávať zatiaľ len on-line. Myslíme, že takto to bude pre všetkých jednoduchšie a záujemcovia sa k nemu môžu dostať kedykoľvek a vždy veľmi jednoducho. Zverejňovať ho budeme na webovej stránke knižnice www.kosicekmk.sk. Neostáva nám len veriť, že tie najčerstvejšie novinky z diania vo svete kníh, ktoré budeme v časopise ponúkať, si rýchlo získajú okruh stálych fanúšikov.

Redakčná rada je zostavená z knihovníkov, šéfredaktorkou je „knihopísačka“
Celé dianie okolo zostavovania a vydávania časopisu zastrešuje, koriguje a vymýšľa Michaela Ella Hajduková, knihovníčka a spisovateľka. „Práce je dosť. No všetko sa dá, ak to robíte s láskou a navyše máte okolo seba skvelých a správne nabudených ľudí. Ja mám pri sebe redakčnú radu, s ktorou spoločne tvoríme takú správnu päťku,“ prezrádza Michaela Ella Hajduková, autorka štrnástich kníh a dodáva, že okrem redakčnej rady, v ktorej sú redaktorky, jazyková korektorka, grafička aj marketingová poradkyňa, bude časopis mať tiež stálych prispievateľov a knižných blogerov, ako inak, pochádzajúcich z rodu “hrdých knihomilov“.     
 
Knižničný časopis bude dvojmesačník
Dôvod je veľmi jednoduchý,“ hovorí Michaela Ella Hajduková, „za dva mesiace nazhromaždíme zaujímavosti, ktoré budú naozaj stáť za to, aby sme sa o nich podelili. Nalejeme ich do kvalitného a zaujímavého čísla a to potom vydáme. Tým nehovorím, že sa toho nedeje dosť, deje, ale nikdy netreba veci znásilňovať. Radšej uprednostníme kvalitu ako kvantitu.

Čo sa týka štruktúry časopisu, vyhrali tieto stále rubriky: Naša - vaša knižnica, To si myslím ja!, Diagnóza: Čitateľ, Listovanie, Túry do náučnej literatúry, Knihopísači, Pod lupou odborníka, Reportáže, V knižnom brlohu, Novinky z našich poličiek, Hlavička, Súťaž a Záložka. Ale možno budú aj bonusové.

Ak vás to zaujalo a chcete sa o rubrikách dozvedieť viac, tak vás pozývam na zábavnú jazdu pilotným číslom tohto e-časopisu,“ pozýva Michaella Ella Hajduková a prezrádza, že nulté číslo bude akýmsi valentínskym darčekom od knižnice a tiež odkazom, že knižnica na svojich čitateľov stále myslí. 

Pilotné číslo časopisu knižnica zverejní na sviatok sv. Valentína, 14.2.2021 a to prvé, začiatkom marca, v rámci aktivít Týždňa slovenských knižníc.  

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]