Autor textu: TASR
10.12.2020

Divadlo Jonáša Záborského uvedie muzikál Jesus Christ Superstar

Muzikál sa skúšal pre koronavírus viac ako pol roka, povedal režisér.

Snímka z neverejnej generálnej skúšky muzikálu A. Lloyd Webber a T. Rice: Jesus Christ Superstar v réžii  Michala Náhlika 9. decembra 2020 v Divadle J

Prešov 10. decembra (TASR) – Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) uvedie premiéru muzikálu Jesus Christ Superstar autorov Andrewa Lloyda Webbera a Tima Ricea v réžii Michala Náhlíka. V stredu (9. 12.) sa na veľkej scéne uskutočnila neverejná generálna skúška.

"Je to muzikál, ktorý vznikal v anglosaskom prostredí a mal premiéru pred 50 rokmi, ale myslím si, že v dnešnej dobe už každý vie, že je to príbeh Ježiša Krista. Spracovanie témy bolo moderné vtedy a myslím si, že je moderné aj dnes. Vždy zachováva základnú dejovú linku a posolstvo, to znamená od príchodu Ježiša Krista do Jeruzalema až po ukrižovanie," uviedol pre TASR riaditeľ DJZ Ján Hanzo.


​​​​​​​

"Muzikál sa skúšal pre koronavírus viac ako pol roka. To najväčšie úsilie bolo na Júliusovi Selčanovi, Viliamovi Mikulovi ako choreografovi a, samozrejme, samotných umelcoch," povedal režisér.

pic
Na snímke Kráľ Herodes (Martin Juríček) počas neverejnej generálnej skúšky muzikálu A. Lloyd Webber a T. Rice: Jesus Christ Superstar v réžii  Michala Náhlika 9. decembra 2020 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. FOTO TASR – Milan Kapusta

Divadlo má v obsadení dvoch Ježišov a tri Márie Magdalény. Ježiša Krista stvárňujú Filip Lenárth a Tomáš Diro. "Videl som podľa mňa všetky verzie. Je to jedna z najväčších príležitostí, akú herec môže dostať," skonštatoval Lenárth.

"Naše choreografie sú veľmi statické, paradoxne, to vyzerá asi veľmi jednoducho, že sa sústredíme na spev, ale nejaké to vnútorné prežívanie skĺbiť so spevom je asi najťažšie," doplnil Diro.

pic
Na snímke Ježiš Kristus (Filip Lenárth) a Pilát Pontský (Matej Lacko) počas neverejnej generálnej skúšky muzikálu A. Lloyd Webber a T. Rice: Jesus Christ Superstar v réžii  Michala Náhlika 9. decembra 2020 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. FOTO TASR – Milan Kapusta

V orchestri účinkuje 12 ľudí a desať je v speváckom zbore. Ako povedal dirigent Selčan, muzikál Jesus Christ Superstar je jeho životnou výzvou.

"Je to veľký míľnik pre mňa, pretože som sa konečne dočkal, že sa zahryzneme do takejto partitúry. Nemám rád neživú produkciu, zažil som si jej dosť za svojho pôsobenia. Bola to veľká móda, keď sa robili playbacky a na to sa spievalo. Som veľmi rád, že sa trocha vráti aj tento modus, že je všetko živé," priblížil Selčan.

pic
Na snímke Ježiš Kristus (Filip Lenárth) a Mária Magdaléna (Ľudmila Dutková) počas neverejnej generálnej skúšky muzikálu A. Lloyd Webber a T. Rice: Jesus Christ Superstar v réžii  Michala Náhlika 9. decembra 2020 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. FOTO TASR – Milan Kapusta

"Opatrenia, ktoré v súčasnosti sú, nám dovoľujú hrať len pre polovicu divákov v sále, čo je nejakých viac ako 320 ľudí. Za normálnych okolností by ich tu bolo takmer 650. Takže dve premiéry budú v podstate ako jedna," dodal Hanzo.

Prvé tri premiéry sa uskutočnia 11., 12. a 18. decembra. Následne bude mať divadlo muzikál zaradený vo svojom repertoári a bude ho reprízovať.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]