Autor textu: Eva Kalužáková
03.12.2020

IT Akadémia ponúka žiakom decembrovú nádielku podujatí 

Žiaci a študenti si rozšíria vedomosti, ale zároveň získajú devízu do ďalšieho vzdelávania sa a neskôr i profesijného života.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava 03.12.2020 (Skolske.sk)

S decembrovou „nádielkou,“ vzdelávania to môžu žiaci a študenti „rozbaliť“ vo svete informačných technológií     

Žiaci a študenti si čoskoro môžu „rozbaliť“ decembrovú nádielku podujatí. Vďaka nim si zlepšia si svoje digitálne zručnosti a získajú aktuálne informácie z prostredia informačných a komunikačných technológií. 

Vlastný projekt 3D tlače, rozvoj kreatívneho myslenia, ale aj otázka správania sa na sociálnych sieťach a takzvanej digitálnej stopy. V závere roka pripravil národný projekt IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie (IT Akadémia) niekoľko zaujímavých podujatí. Žiaci a študenti si rozšíria vedomosti, ale zároveň získajú devízu do ďalšieho vzdelávania sa a neskôr i profesijného života. Pracovný trh pre oblasť IKT je jednoznačne jeden z tých najperspektívnejších a najdynamickejších.   
Ako sa chrániť pred potenciálnym nebezpečenstvom na sociálnych sieťach? Aké sú novodobé pravidlá etiky na internete?  Ako fungujú sponzorované príspevky? Aj týmto otázkam sa bude venovať Lenka Hlinková zo spoločnosti Algorimtus v online IT Čajovni vo štvrtok 3. 12. 2020. 

Pre tých stredoškolákov, ktorí chcú rozvíjať svoju kreativitu, majú dobrý podnikateľský nápad, ale nevedia ako začať, sme pripravili na sobotu, 5. decembra workshop kreatívneho myslenia. Prezentované budú  nástroje a metódy, ktoré používa Google k vývoju inovatívnych produktov a nápadov,“ konkretizuje Zuzana Kravecová, odborný zamestnanec národného projektu IT Akadémia.    

Zároveň doplnila, že aj v súčasnej pandemickej situácii si stredoškoláci môžu vylepšiť svoje počítačové zručnosti, pracovať na vlastnom projekte a zapojiť sa do úspešného projektu 3D tlače ochranných štítov pre učiteľov, spolužiakov a zdravotníkov. Od pondelka, 7. 12 sa začína ONLINE ŠKOLA 3D TLAČE 2020. Pripravili ju lektori z Fakulty riadenia a informatiky, Žilinskej univerzity v Žiline. Univerzita je partnerom projektu IT Akadémia. 

Spôsob, akým sa pohybujeme po internete zanecháva po nás nezmazateľnú digitálnu stopu. O tej, ktorá zostáva po žiakoch a študentoch sa bude diskutovať v ďalšej IT ČAJOVNI. Ono totiž niekedy stačí aj jeden online nákup a z databáz internetu sa už nikdy nestratí. IT ČAJOVŇA s názvom „One Time, Next Time - Ak raz, potom navždy je pripravená na  stredu, 9. 12. 2020. „Plánovaná  je aj IT ČAJOVŃA len pre dievčatá od 2.stupňa ZŠ a osemročných gymnázií. Chystáme ju na stredu, 16. decembra.2020. Za názvom IamRemarkable sa skrýva interaktívny tréning, v ktorom si dievčatá zlepšia sebaprezentáciu a zamerajú sa na vnímanie vlastnej hodnoty. Workshop je organizovaný pod záštitou firmy Google a obieha doslova celý svet.“ Konkretizuje Kravecová.
 
Pripomína tiež ponuku pre pedagógov. Pre tých, ktorí chcú pre svojich študentov pripraviť projekt s využitím dizajnérskeho premýšľania a chcú si vyskúšať, ako je možné, mať počas brainstormingu desaťkrát viac nápadov. Učitelia sa môžu workshopu kreatívneho myslenia zúčastniť vo štvrtok, 10.12.2020.    

Decembrovú „nádielku“ uzatvára IT ČAJOVŇA,  v pondelok,  21. 12. 2020. Iveta Tonhauserová zo spoločnosti GoHealth v nej bude hovoriť o tom, aká je realita práce v sektore informačných technológií. Čo všetko potrebujú žiaci a študenti vedieť na to, aby sa im v tejto oblasti darilo a práca ich v budúcnosti čo najviac bavila.

Národný projekt IT Akadémia – vzdelávanie pre 21.storočie realizuje CVTI SR v spolupráci s ďalšími partnerskými inštitúciami. Podrobné informácie sú dostupné na webovej stránke http://itakademia.sk/.

Strategickým cieľom projektu je vytvoriť model vzdelávania a prípravy mladých ľudí pre aktuálne a perspektívne potreby vedomostnej spoločnosti  a trhu práce  so zameraním na informatiku a IKT. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

pic
pic
Foto: Eva Kalužáková

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]