Autor textu: Radmila Lukačovičová
22.11.2020

Mentoringový program Nádvorie Kampus zvyšuje šance študentov uplatniť sa na trhu práce

Mentoringový program Nádvorie Kampus, ktorý dáva mladým ľuďom príležitosť získať od školy viac, ako titul, predstavuje nové štipendistky.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Trnava 22. novembra - Úspešný mentoringový program Nádvorie Kampus vznikol pred tromi rokmi s cieľom podporiť mladých aktívnych ľudí v ich úsilí zlepšiť svoje okolie alebo rozbehnúť svoj vlastný projekt. Vďaka špeciálne navrhnutým aktivitám pomáha štipendistom pripraviť sa pre trh práce a rozvíjať ich kompetenčné zručnosti, najmä v oblasti komunikačných a manažérskych schopností. Práve tie totiž čerstvým absolventom vysokých škôl často chýbajú.

Výnimočný projekt, ktorý spája profesionálnych mentorov so štipendistami, aby sa mohli vzájomne obohacovať novými poznatkami a zručnosťami, je jedným z prvých mentoringových programov na Slovensku. Jeho kľúčovou myšlienkou je poukázať na dôležitosť získavania praktických skúseností a zručností študentov už počas štúdia na vysokej škole. Štipendistov navyše motivuje k väčšej angažovanosti a podporuje ich v dobrovoľníckych aktivitách týkajúcich sa životného prostredia či komunitného rozvoja. 
 
Ukazuje sa, že absolventi vysokých škôl, ktorí okrem titulu vedia zamestnávateľom ponúknuť aj pridanú hodnotu v podobe skúseností s dobrovoľníctvom a zdravým prístupom k aktivizmu, majú lepšie šance uplatniť sa na trhu práce. Slovenský pracovný trh totiž zaznamenáva v posledných rokoch zaujímavý paradox. Na jednej strane zamestnávatelia tvrdia, že na pracovnom trhu nevedia nájsť dostatok pracovných síl s dostatočnou kvalifikačnou výbavou, na strane druhej, úrady práce evidujú nadbytočný počet vysokoškolských absolventov, o ktorých zamestnávatelia neprejavujú záujem.

Najväčšou výzvou čerstvých absolventov vysokých škôl, ktorí sa chcú zaradiť do pracovného procesu, je prekonať bariéru medzi obsahom vzdelávania a tým, čo požaduje prax. Zamestnávatelia v moderných firmách hľadajú ľudí, ktorí im vyhovujú nielen po stránke vysokej odbornosti, ale aj z hľadiska všeobecných schopností, zručností a angažovanosti. Žiadanými ľudskými zdrojmi sú absolventi vysokých škôl, ktorí môžu okrem titulu ponúknuť digitálne zručnosti, ovládanie cudzích jazykov, komunikačné schopnosti, inovatívny prístup k práci, tvorivosť či schopnosť pracovať v tíme. Práve tento súbor želaných zručností nadobúdajú štipendisti mentoringového programu Nádvorie Kampus. 
 
Ročný rezidenčný štipendijný program posúva šiestich vybraných štipendistov a štipendistky vpred nielen prostredníctvom osobného mentora či mentorky, ale aj vďaka školeniam, workshopom, podnetným stretnutiam s inšpiratívnymi osobnosťami z rôznych odvetví a aktívnej komunite. Hlboké priateľstvá a tímová práca predstavujú ďalší z benefitov programu. Šiesti vybraní štipendisti bývajú v moderných a dizajnových priestoroch Nádvoria Kampus v historickom centre Trnavy. Vďaka komunitnému životu štipendisti rýchlejšie dospejú, stanú sa samostatní a nadobudnú silu prekonávať aj ťažšie životné skúšky. 
 
Do aktuálneho ročníka vybrala trojčlenná komisia šesť štipendistiek denného štúdia z Trnavskej univerzity a Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Spomedzi takmer stovky odovzdaných prihlášok do štipendijného programu vynikala šestica dievčat, ktoré sa okrem štúdia aktívne angažujú v dobrovoľníctve, mediálnej činnosti, komunálnej politike a environmentalistike. „Výberový proces nebol aj z dôvodu pandémie koronavírusu jednoduchý. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vybudovať tím šiestich výnimočných a šikovných štipendistiek, ktoré sa navzájom obohacujú a našli v sebe oporu. Štipendistky sme vybrali aj na základe ich mimoškolskej činnosti, pretože cieľom programu je využiť ich potenciál, ponúknuť im nové príležitosti a umožniť im, aby prekonávali svoje limity,“ približuje ciele projektu Zuzana Fajta, koordinátorka študijného programu a šéfredaktorka Magazínu Nádvorie.

Štipendistky Anna Siedykh, Laura Dimová, Monika Kmeťová, Zuzana Sidorová, Soňa Havlíková a Soňa Mikulášová budú mať počas akademického roka nabitý program. Plánované workshopy a stretnutia so zaujímavými hosťami sú zamerané na leaderstvo, prezentačné zručnosti, projektový manažment, negociáciu či to, ako prinášať do projektov kreatívne a kritické myslenie. 
 
Kľúčovým pilierom projektu je vzťah medzi štipendistami a ich mentormi, ktorí im pomáhajú v školských, profesijných, ale aj iných oblastiach života. „Mentoring nevnímame ako stáž, brigádu alebo konzultácie. Naši mentori sú skôr vzorom a profesijnou autoritou v určitom odvetví, ktoré pomáha našim študentkám v rôznych témach. Snažíme sa spájať mentorov a štipendistky na základe profesie, ale aj záujmov, aby sa medzi nimi vytvoril hodnotný vzťah,“ dodáva Zuzana Fajta.

​​​​​​​Ponuku stať sa na rok spriaznenou dušou šiestich inšpiratívnych štipendistiek prijali tieto osobnosti: Eva Nemčovská, 1. zástupkyňa primátora mesta Trnava, Martina Goffová, riaditeľka odboru komunikácie Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, Katarína Beňová, kurátorka zbierky umenia 19. storočia v Slovenskej národnej galérii, Marika Majorová, režisérka a marketingová špecialistka, Barbara Jagušák, moderátorka a PR manažérka a Filip Šimoník, brand konzultant a marketingový špecialista. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]