Autor textu: TASR
20.11.2020

Zväz školských pracovníkov považuje za diskriminačné, že odmeny dostanú len niektorí zamestnanci

Ondek pripomenul, že v školstve pracuje okolo 155.000 zamestnancov.

Na archívnej snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 20. novembra (TASR) – Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku považuje za diskriminačné, že odmeny pre pracovníkov v školstve sú určené len pre tých zamestnancov, ktorí pôsobia na základných a stredných školách (aj súkromných a cirkevných) v rámci preneseného výkonu štátnej správy. TASR o tom informoval predseda školských odborárov Pavel Ondek v reakcii na to, že rezort školstva vyčlenil 11 miliónov eur na odmeny pre zhruba 78.000 zamestnancov.
      
Ondek pripomenul, že v školstve pracuje okolo 155.000 zamestnancov. "Takýto prístup je nespravodlivý voči ostatným zamestnancom pracujúcim v rámci originálnych kompetencií samospráv, ide napríklad o ľudí pracujúcich v školských kluboch detí, materských školách, základných umeleckých školách, jazykových školách, centrách voľného  času, školských jedálňach, školských internátoch," priblížil Ondek.

Rovnako ide aj o zamestnancov vo financovaní a riadení ministerstva vnútra v bilingválnych gymnáziách, reedukačných centrách, špeciálnych školách, poradenských zariadeniach a školách a školských zariadeniach pri zdravotníckych zariadeniach, či vo financovaní a riadení ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ako sú centrá pre deti a rodiny, ale aj na vysokých školách a priamo riadených organizáciách.
      
Dané riešenie nepovažujú školskí odborári sa správne. "Opäť sa ukázalo, ako je potrebné, aby financovanie a riadenie regionálneho školstva malo jednu strechu," poznamenal Ondek. S cieľom zabezpečiť finančné ocenenie aj pre ostatných zamestnancov, ktorí nie sú financovaní z ministerstva školstva, oslovia školskí odborári ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), predsedu Združenia miest a obcí Slovenska a prezidenta Únie miest Slovenska.
      
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlení takmer 11 miliónov eur na odmeny pre učiteľov za prácu počas pandémie nového koronavírusu. Odmena by podľa rezortu školstva mala dosiahnuť výšku zhruba 100 eur.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]