Autor textu: TASR
16.11.2020

Nadácia Milana Šimečku si pripomína výročie Nežnej revolúcie festivalom

Piaty ročník festivalu ukazuje, ako sa dajú udalosti nedávnych dejín preniesť do školských lavíc.

Na archívnej snímke riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Nina Galanská. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bratislava 16. novembra (TASR) - Nadácia Milana Šimečku si v pondelok pripomenie výročie Nežnej revolúcie so školami. Pri tejto príležitosti organizuje festival Remember November, ktorý sa tento rok uskutoční v online priestore. TASR o tom informovala PR manažérka Nadácie Milana Šimečku Kristína Hamárová.
      
Piaty ročník festivalu ukazuje, ako sa dajú udalosti nedávnych dejín preniesť do školských lavíc a zároveň, aké miesto v tomto procese má neformálne vzdelávanie a vedecký výskum. "Počas celodenného programu sa uskutočnia workshopy so stredoškolákmi zapojenými do projektu Študenti a študentky po stopách totality, či učiteľmi, ktorí o témach spojených s obdobím komunizmu v strednej Európe učia," uviedla Hamárová. Pripravená je aj ukážková hodina Dejiny ako laboratórium, ktorá sa zameriava na bádateľský prístup pri vyučovaní dejepisu.
      
Pre verejnosť je podvečer pripravená séria rozhovorov. O svojich skúsenostiach s učením o období vlády Komunistickej strany na Slovensku budú rozprávať učitelia Ján a Jana Andrisovci. Pripravená je aj prehliadka študentských filmov. Festival uzavrie rozhovor s Jurajom Šedivým o uchovávaní pamäti, všedných aj nevšedných hrdinoch dejín a pamäťovom portáli PamMap, ktorý sprístupňuje množstvo historických prameňov širokej verejnosti.
     
 "Nadácia Milana Šimečku vznikla aj na základe odkazu novembra 1989. K našim koreňom sa preto chceme symbolicky vracať pravidelne práve v období osláv Dňa boja za slobodu a demokraciu a chceme k tomu viesť aj mladú generáciu. Veríme, že si aj vďaka našim projektom spravia na predošlý režim a novembrové udalosti vlastný názor," uviedla riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Nina Galanská. Zároveň nadácia ponúka vyučujúcim možnosti, ako študentov v témach totality vzdelávať a posúvať im relevantné zdroje informácii.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]