Autor textu: Anna Polačková
11.10.2020

Prešovská univerzita sa zapojila do projektu Zelená jedáleň

Snahou projektu je umožniť na univerzite stravovať sa i študentom a zamestnancom s vegetariánskou, vegánskou či bezlaktózovou diétou.

Foto: Anka Polačková

Prešov 11.10.2020 – Od nového akademického roka sa súčasťou denného menu jedálne Prešovskej univerzity v Prešove (PU) stali rastlinné jedlá. Cieľom iniciatívy, ktorá je výsledkom spolupráce PU a Slovenskej vegánskej spoločnosti, je poskytnúť študentom a zamestnancom vyváženejšiu a zdravšiu stravu. 

Prešovská univerzita sa stala súčasťou projektu s názvom Zelená jedáleň. Jeho snahou je zaradiť do denného jedálnička aspoň jedno rastlinné jedlo, aby sa tak na univerzite mali možnosť stravovať  i študenti a zamestnanci s vegetariánskou, vegánskou či bezlaktózovou diétou.

„Za posledné roky došlo v našom stravovacom zariadení k modifikovaniu poskytovania stravy pre študentov a zamestnancov. Minulý rok sme napríklad zaradili do jedálnička bezlepkovú stravu, som preto rád, že v progrese pokračujeme ďalej a rozširujeme ponuku zdravšej stravy,“ uviedol Peter Kónya, rektor Prešovskej univerzity. Zároveň doplnil, že uvedená iniciatíva zapadá aj do koncepcie budovania tzv. zelenej univerzity.

„Podiel rastlinných jedál vo svete narastá jednak zo zdravotných, ale aj environmentálnych dôvodov. Študenti slovenských vysokých škôl sú u nás najväčšou skupinou spotrebiteľov rastlinného jedla. Napriek tomu sa v univerzitných jedálňach často stretávajú s nedostatočnou ponukou alebo nelákavými možnosťami,“ približuje vznik iniciatívy Hana Neufeld Závodská zo Slovenskej vegánskej spoločnosti. Tá v rámci projektu Zelená jedáleň poskytuje vysokoškolským stravovacím zariadeniam bezplatné poradenstvo tým, že im dáva k dispozícii chutné recepty a profesionálne školenia na ich prípravu.

pic
Foto: Anka Polačková

Špeciálnym školením prešli aj kuchári z jedálne Prešovskej univerzity a podľa slov jej  prevádzkovateľa Andrej Balenčina je o novozaradenú tzv. zelenú stravu do jedálnička čoraz väčší záujem. Aj napriek tomu, že suroviny na prípravu týchto jedál sa mierne líšia od tých klasických a sú cenovo drahšie, na zvýšení ceny stravného lístka sa to neprejavilo.

Som veľmi rada, že sa naša univerzita zapojila do tohto projektu. Poznám mnoho študentov so stravovacími obmedzeniami, ktorí sa tak budú môcť stravovať už aj v jedálni. Aj ja sama si musím starostlivo vyberať, čo skonzumujem,“ oceňuje študentka Filozofickej fakulty Kristína Oravcová. Jej slová dopĺňa i študentka Klaudia Sopková: „Vegetarián ani vegán nie som, ale mäso v každodennom jedálničku nepotrebujem a nevyhľadávam. Takáto možnosť stravovania mi otvorila ďalšie možnosti nakoľko samamusím dodržiavať bezlaktózovú diétu. Teraz už nemusím chodiť ďaleko, pretože jedáleň je blízko našej univerzity.“

Spustenie projektu na univerzite bolo umocnené aj podpisom Memoranda o porozumení a spolupráci medzi Prešovskou univerzitou v Prešove a Slovenskou vegánskou spoločnosťou. Cieľom memoranda je vzájomná podpora v snahe dosiahnuť pravidelné zaraďovanie rastlinných jedál do jedálnička v stravovacích zariadeniach univerzity.

Projekt Zelená jedáleň je súčasťou celosvetového hnutia Meatless Monday, do ktorého sú zapojení jednotlivci, školy, nemocnice, pracoviská či rôzne reštaurácie. K tejto iniciatíve  sa vrátane Prešovskej univerzity doposiaľ pridalo 12 slovenských univerzít.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]