Autor textu: TASR
19.09.2020

Dobrovoľníci budú čistiť prírodu, pomôžu aj pri záchrane pamiatok

Celkovo 3550 dobrovoľníkov bude pomáhať v 14 mestách a ich okolí.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – Milan Kapusta

Bratislava 19. septembra (TASR) - Dobrovoľníci budú v piatok čistiť prírodu, rieku Malý Dunaj, pomôžu pri likvidácii nelegálnej skládky odpadu aj záchrane pamiatok. Podujatie Naše Mesto sa bude konať po celom Slovensku. Informovala o tom senior PR manažérka Nadácie Pontis Zuzana Schaleková.
      
Časť aktivít dobrovoľníkov bude zameraná na čistenie prírody, napríklad aj Malého Dunaj. Účastníci budú do kanoe vyťahovať z vody a konárov zachytené nečistoty, priblížila Schaleková. Iní dobrovoľníci pomôžu pri likvidácii nelegálnych skládok odpadu v bratislavskej mestskej časti Lamač.
      
Inštitút cirkulárnej ekonomiky zorganizoval v rámci podujatia aktivitu zameranú na analýzu triedeného zberu v Senci. "Tieto analýzy pomáhajú zistiť, ako obyvatelia Slovenska triedia odpad a či ho triedia správne. Dobrovoľníci sa v piatok zamerajú na analýzu modrých a žltých nádob, aby zistili, aká je kvalita triedeného zberu v meste," hovorí Schaleková.
      
Dobrovoľníci tiež pomôžu pri záchrane hradov pri Prešove a Košiciach. Čistiť dlažbu a zbierať odpadky budú na Devíne, postarajú sa o areál antickej Geraluty v Rusovciach a o exponáty v Múzeu dopravy v Bratislave. V Nitre upracú okolie archeologického náleziska na Zoborskom kláštore.
      
Celkovo 3550 dobrovoľníkov bude pomáhať v 14 mestách a ich okolí. Ľudia z viac ako 80 firiem v piatok pomôžu 97 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie.
      
„Pomoc občianskym organizáciám, školám či rôznym združeniam je v čase koronakrízy ešte dôležitejšia a potrebnejšia ako inokedy. O to viac ju aj samotné organizácie vítajú. Vážime si všetky firmy a ich zamestnancov, ktorí sa aj napriek zníženému komfortu z dôvodu bezpečnosti rozhodli, že pomôžu svojmu okoliu,“ povedal výkonný riaditeľ Michal Kišša.
      
Akcia je súčasťou Týždňa dobrovoľníctva 2020. Jej organizátorom je Nadácia Pontis.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]