Autor textu: Ľuboš Lukáč
19.09.2020

Mladučký Tobias Munk sa učil chodiť na greene

Má len 14 rokov, no na konte už množstvo turnajových úspechov. 

Foto: Tobias Munk

Prešov 19.09.2020 (Skolske.sk)

Na „greene“ v Piešťanoch sa učil aj chodiť a prvé hráčske palice dostal ako jednoročný. V tíme má patovacieho, kondičného, mentálneho trénera i fyzioterapeutku. Do školy sa učí vo vlaku či v hoteloch. Najviac sa mu doteraz páčilo v Marakéši pod pohorím Atlas.

Ako si sa dostal ku golfu a prečo práve tento šport?
Golfové ihrisko, odpalisko a green boli odmalička mojím detským ihriskom. Na greene som sa naučil chodiť. Prvé plastové palice som dostal do vienka na Vianoce, keď som mal jeden rok. Tento šport obľubujem hlavne preto, že je individuálny. Vyskúšal som tréningy na futbale, no veľmi ma to nebavilo...

Kto ťa viedol v začiatkoch? Kto sa ti venoval a naučil základom golfu? Čo bolo pre teba pri prvých krokoch vo svete golfu najťažšie?
Odmalička všetky naše cesty v kočíku, či na bicykloch s mojím tatinom viedli na golfové ihrisko v Piešťanoch. On ma učil všetky základy tejto hry. V štyroch rokoch sa mi začal venovať môj prvý tréner Martin Svěntek. Všetky tréningy prebiehali formou rôznych hier, súťaží a učenia golfovej etikety. Vydržal som tam byť hodiny denne, hlavne pri patovaní na geene. Tu som vyhral prvé cukríky, nanuky, kofoly... Najťažšie ma bolo z tréningov dostať. Ak som netrafil loptu, musel som všetko znovu a znovu opakovať.

Spomínaš si na prvú súťaž, ktorú si absolvoval? Aké máš na ňu spomienky?
Môj prvý turnaj bol v Lozorne 19. augusta 2011. Odvtedy boli víkendy vždy spojené s turnajmi. Môj prvý pár si pamätám dodnes: ostrovný green 17. jamky na Sliači.

Ako by si nám vysvetlil pravidlá golfu? Ako je  to na samotných turnajoch?
Pravidlá golfu sú jedny z najťažších zo všetkých športov. Stále sa ich učím, pretože sa často vyskytnú nepredvídateľné situácie. Turnaje môžu mať rôzne formáty. Najčastejšie hrám turnaj na rany. To znamená, že koľkokrát udriem do loptičky, toľko rán zapisujem do scorecarty. Turnaj sa môže hrať aj na stb. body, no to je väčšinou na komerčných turnajoch. Mojím najobľúbenejším formátom hry je jamkovka, kde sa hrá proti jednému protihráčovi vo vyraďovacom pavúkovi.

Aký bol tvoj prvý úspech? Na ktorom turnaji si získal premiérovú cennú trofej? Ako si sa cítil?
Môj prvý turnaj som vyhral ako šesťročný na Túre olympijských nádejí v Lozorne. Nechýbali obrovská radosť, slzičky šťastia a veľký potlesk.

pic
Foto: Tobias Munk

Čo ďalšie úspechy a ocenenia? Ktoré ocenenie, resp. trofej si ceníš najviac?
Môj prvý medzinárodný úspech, na ktorý veľmi rád spomínam, je z roku 2014, keď som obsadil štvrté miesto. Išlo o turnaj U.S. Kids European Championship v Škótsku.

Moje najväčšie úspechy: Golfista roka Slovenskej republiky 2016, 2017, 2018, 2019 vo svojich kategóriách, víťaz Národnej golfovej túry ČOV v Česku 2017, 2018, víťaz Túry olympijských nádejí 2016, 2017, 2018, víťaz Túry MORAVA CUP 2017, 2018, majster Slovenskej republiky žiakov 2016, 2017, 2018, 2019, prvé miesto Austrian Junior International Championships 2019 v kategórii U 12, druhé miesto na Serbian Junior International Championships 2019 v kategórii U 16. Je však toho ešte oveľa viac.

Kto je tvoj obľúbený tréner a hráč? Prečo práve on?
Mojím najobľúbenejším trénerom je súčasný kouč Petr Mruzek, s ktorým trénujem na mojom domovskom ihrisku Penati Golf Resort, kde som aj členom reprezentácie. On so mnou urobil najväčší pokrok a doviedol ma k aktuálnemu Hcp 1,1 .

Koľko času venuješ golfu? V čom spočíva samotný tréning?
Golfu venujem všetok voľný čas. Sú dni, keď ráno prídem do klubu a odchádzam za tmy. Okrem tréningu golfu mám vo svojom tíme patovacieho, kondičného, mentálneho trénera a fyzioterapeutku.

Našiel si medzi rovesníkmi, ktorí sa takisto venujú golfu, kamaráta, či kamarátku, s ktorými si rozumieš, poradíte si, keď treba a navzájom sa povzbudíte?
Áno, na golfe mám veľa kamarátov a kamarátok. Po každom turnaji a tréningu s nimi trávim voľný čas hrami na greene, čipovaním, žonglovaním s loptou alebo výletmi. Sme skvelá partia. Rozumieme si na golfe aj mimo neho.

Čo by si chcel v golfe dosiahnuť? Aký je tvoj najväčší sen?
Mojím cieľom je stať sa profesionálnym hráčom, kvalifikovať sa na olympijské hry a hrávať turnaje s PGA hráčmi.

Ako je to v škole? Dá sa spojiť školský rok s namáhavými tréningami, či turnajmi?
Skĺbiť školu a golf je náročné. Od tohto školského roka som začal chodiť na bilingválne Gymnázium Pierra de Coubertina v Piešťanoch. Mám presne vymedzený čas, kedy sa pripravujem do školy a kedy môžem mať tréning. Už som si zvykol, že sa učím v aute, vo vlaku, na hoteloch...

Aký je tvoj obľúbený predmet?
Mojimi obľúbenými predmetmi v škole sú angličtina a geografia.

Čo by si na škole zmenil (napríklad telesnú na základy golfu)?
V škole na telesnej výchove máme hlavne atletiku, hráme futbal, basketbal. Mohla by byť viac zameraná na gymnastiku a takú všeobecnú kondičnú prípravu.

Počas jednotlivých turnajov si kade-tade precestoval svet. Kde sa ti páčilo najviac, ktorá krajina v tebe zanechala najkrajšie dojmy a spomienky?
Precestoval som veľa krajín a bol na rôznych turnajoch. Najviac sa mi páčil turnaj v Maroku, v meste Marakéš, kde slovenský tím pozvala kráľovská rodina. Fakt som sa tam cítil kráľovsky. Bol to skvele zorganizovaný turnaj na nádhernom ihrisku Samanah Golf Club Marrakech na úpätí pohoria Atlas.

pic
Foto: Tobias Munk

Naj Tobiasa Munka
Tobias Munk sa narodil v Piešťanoch. Má deväťročnú sestru Melisu, ktorá hrá tenis. Medzi jeho záľuby patria ping pong, bicyklovanie a turistika. Obľúbenou knihou mladého golfového šampióna je publikácia Petra Sagana Môj svet, obľúbeným filmom snímka Rivali režiséra Dennisa Dugana. K najkrajším miestam, ktoré navštívil, patria mesto Marakeš v Maroku, Evian golf resort vo Francúzsku, či St. Andrews Old Course v Škótsku.

Zhováral sa: Ľuboš Lukáč

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]