Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
25.08.2020

Pevnosť Komárno  je motívom  najnovšieho 0 Euro Souveníru 

0 Euro Souvenír sa tešil záujmu zberateľov.

Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 25.08.2020 (Skolske.sk)

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Zberateľským hitom posledných rokov sa stali 0 Euro Souveníry a MemoEuro Souveníry. Mnohým zberateľom sa už celkom pekne zapĺňajú zberateľské albumy a využijú každú možnosť rozšírenia svojej zbierky. Na souveníroch sú prevažne zobrazené historické pamiatky, alebo známe osobnosti.
​​​​​​​
Dňa 22. augusta 2020 bol vydaný do obehu ďalší zo série 0 Euro Souvenirov – souvenir zachytávajúci jednu z najvýznamnejších pamiatok na Slovensku – Pevnosť Komárno.

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Pre zberateľov boli dostupné  čísla od 101 (pôvodný dizajn) a nový dizajn s prítlačou „Anniversary 2020“, ako aj dostupné ročníkové čísla.

Hoci predaj souvenirov začal o deviatej, už od skorého rána sa pred bránou Pevnosti tvoril dlhý rad záujemcov o souvenír. Mnohí z nich tu strávili už niekoľko dní, aby sa im ušli tie čísla, o ktoré majú záujem.

Komárňanská pevnosť v dejinách odolala množstvu útokov a obliehaní, no nikdy sa ju nepodarilo nikomu obsadiť. Jej nedobytnosť symbolizuje nápis na kamennej tabuli umiestnenej pod sochou „Kamennej panny“ NEC ARTE, NEC MARTE –v preklade: ani ľsťou, ani silou. 
​​​​​​​
Pevnosť v Komárne patrí k najväčším fortifikačným pamiatkam v Európe.

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Pri príležitosti predaja O Euro Soueniru sme položil pár otázok Andrejovi  Ozimymu, riaditeľovi  neziskovej organizácie Pro Castello Comaromiensi:

Koľko Euro Souvenirov máte dnes k dispozícii? Budete vedieť pokryť požiadavky zberateľov?
Ako môžeme vidieť, je tu veľa ľudí, okolo 150, možno 200 – 300 ľudí. Máme v ponuke 3600 kusov bankoviek. Je o ne veľký záujem. Naozaj, z celého Slovenska prišli záujemcovia, niektorí už niekoľko dní dopredu. Snažíme sa každému vyhovieť, ale pravdaže, nedá sa. Sú naozaj veľkí zberatelia a sú takí, ktorým je to v podstate jedno.

Sú nejaké odlišnosti medzi prvým a druhým vydaním?
Také odlišnosti sú, že ponúkame nízke čísla, do čísla 100, ročníkové čísla s dátumom, alebo rokom narodenia a nový dizajn, ktorý bol vydaný k 5. výročiu vydania týchto bankoviek.

Ponúkate ľuďom aj darčekové balenie?
Darčekové balenie nie, ale ponúkame vstupenky do Pevnosti, rôzne suveníry – magnetky, tašky.
Tí, čo sú tu už dlhšie, si už Pevnosť pozreli, oni si chcú naozaj len tie bankovky kúpiť.

Teraz, v čase koronakrízy, cítite nejaký pokles návštevnosti Pevnosti, alebo sa to už vracia do normálu?
Nie, skôr máme nárast domácich návštevníkov a sme veľmi radi, že sem chodia.

S istotou môžeme konštatovať, že zberateľskú vášeň neovplyvnili ani nástrahy počasia. V deň predaja souveníru s motívom Pevnosti Komárno bolo veľmi horúce letné počasie a záujemcovia o kúpu si odstáli v priemere 4 hodiny v rade.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]