Autor textu: TASR
17.08.2020

Miro Žbirka sa v novom klipe Slovenská spojil s Jurajom Jakubiskom

Nová skladba bude uzatvárať výber najväčších hitov Miro Žbirka- Best Of 3CD.

Na archívnej snímke spevák Miro Žbirka, FOTO TARS - Jakub Kotian

Bratislava 17. augusta (TASR) - Legendy československej hudby a filmu spojila spolupráca. Miro Žbirka po úspešnom uvedení dokumentu Meky opäť vstúpil do filmového sveta. Teraz však ako autor a interpret skladby Slovenská, ktorá bude sprevádzať filmovú novinku Perinbaba a dva svety režiséra Juraja Jakubiska. Slovenská vznikala počas tohtoročnej jari v netradičných súvislostiach koronakrízy. Miro Žbirka k nej napísal hudbu i text a Juraj Jakubisko vytvoril unikátny videoklip. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

„V období karantény nikto z nás nemohol cestovať a keďže som zvyknutý stále pendlovať na trase Praha – Bratislava, začalo sa mi cnieť za Slovenskom. Spomenul som si na nádherné obrázky z filmu Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety, ktoré mi Juraj predtým ukazoval a pýtal sa ma, či by som mu k filmu nenapísal pieseň. Tieto dve veci sa spojili a inšpirovali ma k skladbe Slovenská. Keď teraz vidím klip, ktorý Juraj zostrihal z filmových záberov, myslím si, že sa to jednoducho muselo stať,“ povedal o skladbe Žbirka.

„Vo svojich filmoch vždy pracujem so silnými hudobnými motívmi. Pred 35 rokmi som v rozprávke Perinbaba stvoril vládkyňu snehu a vetra, ktorá sa stala súčasťou slovenských Vianoc. Možno aj preto zábery z nového filmu Perinbaba a dva svety Mekyho inšpirovali k tejto krásnej intímnej hudobnej spovedi. Keď som ju počul prvýkrát, neodolal som a vytvoril k nej videoklip,“ dodal režisér Jakubisko.

Nová skladba bude uzatvárať výber najväčších hitov Miro Žbirka- Best Of 3CD, ktorý vychádza vo vydavateľstve Universal Music 4. septembra. Spolu s ním sa objaví aj Songbook, špeciálny spevník pre všetkých, ktorí si chcú zahrať a zaspievať Mirove skladby so správnymi akordmi a textami. Takmer všetky skladby z úspešnej viac ako štyridsaťročnej kariéry speváka a skladateľa doplnia príbehy vzniku jednotlivých skladieb, ktoré z Mekyho spomienok napísal český hudobný publicista Vašek Hnátek. Do života ich Miro Žbirka uvedie na jeseň počas exkluzívneho Cinema Acoustic Tour.

Netradičné koncerty budú v Čechách prebiehať v kinosálach Cinestar, na Slovensku v historických kinách (2. 10. Prešov, kino Scala, 4. 10. Martin, kino Moskva, 6. 10. Bratislava, Ateliér Babylon). Diváci na nich uvidia nový dokument Meky a akustický koncert.

​​​​​​​

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]