Autor textu: Viera Ristvejová
12.05.2020

Kvôli opatreniam knižnica súťaže vyhodnotila len online

Knižnica pre mládež mesta Košice z dôvodu opatrení pred šírením koronavírusu vyhlásila výsledky súťaže Literárne Košice 2020 a udelila titul Kráľ detských čitateľov 2020 len online. Výsledky zverejnila na svojej webovej stránke.

Diplom Literárne Košice, foto: Viera Ristvejová

Kráľ detských čitateľov 2020
Súťaž o titul Kráľa detských čitateľov knižnica vyhlásila vo februári, kedy sa uskutočnili prvé dve súťažné kolá. Tretie, rozhodujúce kolo, v ktorom si mali finalisti zmerať zručnosti pri obhajobe prezentácie, bolo naplánované na 26. marec 2020. „Toto kolo sme však už nestihli. Od 11. marca bola knižnica zatvorená a všetky podujatia zrušené,“ hovorí Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice „Museli sme sa preto prispôsobiť situácii a finalistom sme ponúkli možnosť pokračovať v súťaži prostredníctvom online priestoru.“ Finalisti od knižnice dostali za úlohu pripraviť krátke inšpiratívne video na tému Obľúbená literatúra. Cieľom videa bolo zaujať rovesníkov a odporučiť im niečo dobré na čítanie, tak aby jednoducho neodolali a po odporúčanej knihe aj siahli. „Tí, čo sa rozhodli pokračovať a videá nám do požadovaného termínu doručili, to zvládli naozaj skvele. Musím všetkých pochváliť. Titul však môže získať len jeden a porota sa nakoniec zhodla na tom, že ho zaslúžene získava Martina Rušinová zo ZŠ Fábryho.
Gratulujeme!“

pic
Víťazka súťaže Martina Rušinová. 

Literárne Košice 2020
Témy XXV. ročníka literárnej súťaže pre začínajúcich autorov knižnica zverejnila 3. februára 2020. Práce
bolo potrebné doručiť do konca februára. Nasledovali jarné prázdniny a potom zavretie škôl. „Aj za danej situácie sa môžeme pochváliť, že sme tento rok dostali viac súťažných príspevkov ako v tom
predchádzajúcom. Spolu až 386 prác,“ informuje Kamila Prextová. „Na tému Yetti pod papučou ich bolo 45 v próze, hodnotila ich Markéta Andričíková a 45 v poézii, hodnotil ich Ján Gavura. Téme Zajtra oslávim svoje 250. narodeniny je venovaných 89 prác v próze, hodnotila Markéta Andričíková a 31 ich je v poézii, hodnotil ich Ján Gavura. Posledná téma Našli sme mapu k pokladu bola zjavne  najinšpiratívnejšia. Prišlo 116 prác v próze, hodnotil ich Peter Karpinský a 60 ich bolo v poézii, hodnotil Marián Andričík.“
Výsledky a víťazov chcela knižnica, už tradične, vyhlásiť v rámci osláv Dňa mesta Košice v LitParku, 7. mája 2020. Aj toto podujatie žiaľ ovplyvnili aktuálne opatrenia, ktoré zakázali verejné akcie. „Preto sme sa rozhodli súťažiacim sprostredkovať aspoň krátke videonahrávky, o ktoré sme poprosili našich porotcov. Aspoň takouto formou sa mohli prihovoriť súťažiacim, zhodnotiť aktuálny ročník a vyzdvihujú talenty. Viem, nenahradí to slávnostné vyhlasovanie a osobné preberanie diplomov na pódiu, no musíme ísť ďalej. Preto sme hľadali cesty ako určité veci dotiahnuť, aby sme sa už mohli pustiť do nových. Verím, že situácia sa čoskoro zlepší natoľko, aby sme sa s našimi výhercami mohli niekedy stretnúť v knižnici aj osobne,“ dodáva na záver Kamila Prextová.

pic
Kráľovná detských čitateľov, diplom.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]