Autor textu: Ivana Šaffová
26.03.2020

Ako prežiť čas karanténny, typy nielen pre vysokoškolákov 

Koronavírus. Slovo, ktoré sa posledné týždne skloňuje veľmi často. 

Foto: nytimes.com

Michalovce 25.03.2020 (Skolske.sk)

Zasiahol do našich životov a nikto nevie predpokladať, na ako dlho. V tejto situácií je ostať doma tým najlepším spôsobom, ako ochrániť seba i svoju rodinu. ​​​​​​​

​​​​​​​Byť doma. Snívame o tom stále, keď musíme ísť do školy alebo do práce.  Teraz sa nám to “splnilo“. Neznie to až tak zle. Teda aspoň na prvé počutie. Spočiatku je to celkom v pohode, no skôr či neskôr sa dostaví nervozita, ponorka a depka. Netreba však zúfať! Prinášame pár tipov, ako počas tohto obdobia zostať v pohode.

Povinná karanténa, deň neviemkoľký
V slovníku sa dočítame, že karanténa znamená povinná izolácia ľudí s cieľom pozorovania,  či sa u nich prejavia príznaky danej choroby. Áno, je povinná, no to neznamená, že sa máš doma hermeticky uzavrieť a nevychádzať. Môžeš. Vyberaj si však miesta, ktoré nie sú až tak preplnené ľuďmi. Občas je dobré zmeniť domácke prostredie a ísť sa prejsť. Vyvetrať si hlavu, ako sa hovorí. Určite máš vo svojom okolí miesta, ktoré sú relatívne bezpečné, či už je to les, záhrada alebo iba tvoj balkón.

pic
Foto: zenskeveci.com

Nastav si denný režim
Áno, čítaš dobre. Náš organizmus totiž nie je stavaný na celodenné ležanie a sedenie. Maj aspoň nejakú predstavu o tom, čo budeš robiť nasledujúci deň. Nájdi si systém, ako jednotlivé aktivity striedať.  Nezabúdaj aj na oddych, ten je dôležitý, no všetko s mierou. Je veľmi potrebné, aby sme počas pracovného týždňa fungovali tak, ako sme nastavení počas plnenia našich školských či pracovných povinností. A keď je reč o tých povinnostiach...

Študuj a urob pre seba niečo dobré
Samozrejme, najprv si splň všetky zadania, ktoré si dostal na vypracovanie. Či už je to seminárka, prezentácia alebo pracovný list, ktorý musíš odovzdať do určitého termínu. Študenti končiacich ročník sa asi veľmi tešia, keďže majú konečne dostatok času na napísanie bakalárskej či diplomovej práce. Teraz vám výhovorka tipu „nemal som na to čas“ veľmi nepomôže. Samozrejme, vzdelávame sa hlavne pre svoju vlastnú osobu. Na internete nájdeš rôzne kvízy, ktoré preveria tvoje doterajšie znalosti. A dokonca sa môžeš prihlásiť na rôzne online kurzy, získať certifikát a rozšíriť si obzory. Možností je veľa, stačí si iba vybrať.

pic
Foto: webanywhere.co.uk

Hraj sa a mysli pozitívne
Opráš staré spoločenské hry a  zabav sa aj s rodinou.  Užívajte si jeden druhého. Aspoň kým nepríde ponorka. Stále si však udržuj dobrú náladu. Viem, že sa to ľahšie píše, než robí, no aspoň to skús. Sociálne siete ti s tým pomôžu. Môžeš si písať s kamarátmi, ktorí ťa vždy rozveselia a okrem toho na nich nájdeš aj množstvo príspevkov, ktoré sa situáciu snažia mierne odľahčiť.

Ak už nevieš, čo so sebou, skús jarné upratovanie
Výborný spôsob na odreagovanie. Vytiahni vysávač, mop, handry a ideš na to. Pomôžeš tým aj rodičom, budeš užitočný (viac ako zvyčajne) a domácnosť naberie nový rozmer.  Nezabúdaj na svoju izbu, momentálne tvoj home office.  Pretrieď si oblečenie, uprac poličky, zásuvky a zbav sa všetkého nepotrebného. Ak aj napriek všetkému nie je pre teba predstava upratovania príliš lákavá, vypeckuj si k tomu obľúbenú pesničku a hneď to pôjde lepšie.

pic
Foto: diva.sk

Rob to, čo ťa najviac baví
Teraz máš na to čas a prostriedky. Čítaj knihy, pozeraj filmy, počúvaj hudbu, skúšaj nové recepty, nájdi si ľahké cviky, ktoré zvládneš aj doma a zostaň v pohybe. Alebo urob niečo, čo si odkladal už veľmi dlho. Podstatné je zamestnať myseľ. Všetko totiž začína tam. Ak budeš ok psychicky, tak aj fyzicky. Hlavne nepodliehaj panike a žiadny stres. Znižuje imunitu a tá je teraz tvoja najlepšia kamarátka. 

Nezabúdaj na to, že tento čas nemusí byť iba zmesou nervov a nudy. Ber ho ako dar. Ujasni si priority. Nevieme kedy, no život sa vráti do starých koľají a opäť tu budú tie veci, ktoré sa nám každý deň zdajú byť také malicherné a samozrejmé. Dovtedy však buď rozumný a dodržiavaj všetko, čo je treba. Iba spolu to zvládneme!

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]