Springfield/Bratislava 06.03.2020 (TASR)
V americkom Springfielde (štát Massachussetts) začala pred 90 rokmi 6. marca 1930 obchodná spoločnosť predávať balené mrazené jedlo.
Produkt bol výsledkom dlhoročných pokusov podnikavého Clarenca Birdseyea. Inšpirovalo ho prirodzené mrazenie potravín, ktoré bolo súčasťou jeho niekoľkoročného pobytu na Labradorskom polostrove (Kanada), kam sa vybral obchodovať s kožušinami.
Myšlienka uchovávať potraviny mrazené nebola nová. Birdseye však prišiel s nápadom zabaliť jednotlivé porcie potravín, tie zmraziť šokom tak, aby ich mali gazdinky poruke. Rýchle mrazenie bolo nevyhnutné. Pri tomto procese totiž vznikajú malé kryštáliky ľadu, ktoré nenarúšajú tkanivá a jedlo si aj po rozmrazení zachováva pôvodný vzhľad a chuť.
Spôsob mrazenia objavil a vylepšil počas usilovného bádania, ktoré sa začalo v roku 1923 investíciou siedmich dolárov do nákupu elektrického ventilátora, vedier soľného roztoku a kusov ľadu. Na konci bolo balenie porcií polotovarov do voskovaných nádob a jeho rýchle mrazenie pri vysokom tlaku.
Spoločnosť The Goldman-Sachs Trading Corporation a The Postum Company kúpila jeho patent na mrazenie potravín v roku 1929 za 22 miliónov dolárov. Prvé jedlá (mrazená zelenina, ovocie, plody mora a mäso) sa predstavili v roku 1930 verejnosti pod obchodnou značkou Birds Eye Frosted Foods®.
Takto zúročil Clarence Birdseye svoj záujem o živú prírodu. Od detstva sa totiž určitým neštandardným spôsobom venoval živočíchom (zásoboval ZOO živými žabami, dodával vedcom živé potkany, obchodoval s kožušinami, alebo sa venoval praxi taxidermistu – preparátora) a práve pobyt v prírode ho priviedol k príprave jedál. Stačilo málo a nápadmi hýriaci Birdseye, vynikajúci kuchár, začal podnikať s výrobou mrazených jedál, ktoré sú v súčasnosti samozrejmosťou.