Autor textu: Vladimír Bačišin
16.02.2020

Aj študenti  v ruskom meste Tver oslávili Deň svätého Valentína.

Mesto vniklo v roku 1135, je v ňom 50.000 študentov.

Foto:TASR/ Vladimír Bačišin. Kostol Alexandra Nevského v meste Tver.

Bratislava 15.02.2020 (Skolske.sk)

TVER - Rusko to nie je len Moskva. V Rusku nie sú len tradičné pravoslávne sviatky. Dôkazom toho sú aj študenti a mladí ľudia v ruskom meste Tver.  Oslovovali v ňom deň svätého Valeníta. Mesto je 150 kilometrov od Moskvy. Mnohí sa naň tešili už cestou vlakom. Dá sa to zistiť aj v rýchlostnom vlaku Lastočka, slovensky Lastovička, ktorý za necelé dve hodiny prekoná cestu z Moskvy do mesta Tver. Dizajnéra Lina mi vo vlaku hovorí: „V Moskve pracujem, ale bývam radšej v meste Tver. Páči sa mi tiché prostredie. Volga ma uspokojuje. Večer v deň svätého Valentína bude príjemný. Na sviatok sa stretávajú väčšinou tí mladší.“ Na deň lásky ako tomuto sviatku zvyknú hovoriť v Rusku. Študenti sa stretávajú v kaviarňach baroch a oddychujú.

Na pešej zóne rozdávajú srdiečka s vetou: „Boh je láska“. Okrem toho každý môže dostáva pozvánku na mládežnícky večierok, ktorý bude 22. februára 2020. Deň po tom je v Rusku ďalší sviatok. K pozvánke dostane každý aj balónik v tvare čereného srdiečka. Pozvánky rozdáva Ruská pravoslávna cirkev.  Ako si žijú obyvatelia mesta Tver? Pýtam sa jedného z tých čo rozdáva valentínske srdiečka. Štyridsaťročný Jurij mi hovorí. „Žijeme ako všetci iní. Sme v práci, doma, vyspíme sa a tak dookola. Tešíme sa zo každého sviatku.“ Okoloidúci dostávajú aj mesačník pravoslávnej cirkvi  s titulom „A či ty veríš?“ Hlavnou tému posledného čísla je láska. Jeden z autorov si kladie otázku: „Nie je možné, aby na svete nebolo tej veľkej lásky? Niet tej lásky, ktorá je schopná na veľké činy?“

Deň svätého Valentína má kto oslavovať. Mesto má približne 400 tisíc obyvateľov. Je v ňom asi 50 000  študentov stredných a vysokých škôl.  V meste je dvanásť štátnych vysokých škôl. Najznámejšia je Tverská štátna univerzita. Okrem toho sú tu štyri filiálky  moskovských vysokých škôl. Je tu aj sedem súkromných vysokých škôl. Okrem Rusov tu Študujú mladí ľudia z bývalých krajín Sovietskeho zväzu, ale aj zo zahraničia.  Študenti medicíny sú z Indie, Číny, ale aj z Afriky. Afričania študujú najmä technické odbory.

V meste Tver je jedna z najstarších ruských špecializovaných stredných škôl. Je to Tverská škola A. N. Koňjajeva, ktorú založili v roku 1877. Učili sa tu remeslám. Aj dnes je to tak.
​​​​​​​
Mesto Tver leží na sútoku riek Volga na sútoku s riekami Tvercy a Ťmanki. Región, v ktorom sa nachádza sa označuje ako Horná Volga, alebo Severná Volga. Mesto vzniklo v roku 1135.

pic
Rapro TASR/ Vladimír Bačišin: Spálenie mesta Tver Tatármi. Ilustrovaná kronika Ivana Hrozného

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]