Autor textu: Mária Tarišková
11.02.2020

Slovenská pošta vyhlasuje súťaž pre deti a mládež o Najkrajší list 2020

Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky vyhlasuje národné kolo 49. ročníka medzinárodnej súťaže v písaní listov pre deti a mládež do 15 rokov. 

Foto: Slovenská pošta

Bratislava 11.02.2020 (Skolske.sk/OTS)

Téma na rok 2020 je „Napíš správu dospelému o svete, v ktorom žijeme“. Mladí autori najlepších listov môžu vyhrať zaujímavé vecné ceny od Slovenskej pošty a partnerov súťaže.

Slovenská pošta sa prostredníctvom tejto súťaže hlási k iniciatíve Svetovej poštovej únie zlepšovať čitateľskú gramotnosť a jazykové schopnosti u detí a mládeže ako aj rozvíjať ich talent písania s dôrazom na kreativitu a vyjadrenie emócie. Úlohou účastníkov je napísať list adresovaný dospelým, v ktorom im povedia o tom, ako vnímajú svet okolo seba a ako sa v ňom cítia. Vítané sú aj autorské ilustrácie. Rozsah listu by nemal prekročiť 800 slov. Podmienkou je, aby bol písaný rukou a musí obsahovať formálne znaky listu, t. j. dátum, oslovenie, záverečný pozdrav a podpis. V liste musí byť uvedený aj vek dieťaťa a názov školy.

Súťaž o Najkrajší list je tradičnou súčasťou projektov pre deti a mládež od Slovenskej pošty. Listy, ktoré dostávame z celého Slovenska, sú vždy veľmi inšpiratívne, pútavé a originálne. Teším sa z tohtoročnej témy súťaže, prostredníctvom ktorej majú deti priestor vyjadriť ako vnímajú svet okolo seba a priblížiť nám dospelým ako vyzerá svet z ich perspektívy. Svet dospelých je rýchly, pri každodenných starostiach ľahko zabúdame na to, čo je dôležité a nevieme sa tešiť z maličkostí. Verím, že listy od detí nám tieto vzácne momenty pripomenú,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Peter Helexa.

O víťazovi súťaže rozhodne komisia zložená zo zástupcov Slovenskej pošty a Ministerstva dopravy a výstavby SR. Na autorov piatich slovenských najlepších listov čakajú lákavé vecné ceny – knižné balíčky od kníhkupectva Martinus a vydavateľstva Slovart, spoločenské hry od spoločnosti Otavius, darčekové poukážky na nákup školských potrieb od spoločnosti Ševt, vstupenky do Slovenského národného múzea. Slovenská pošta venuje autorovi víťazného listu pobyt v horskom prostredí pre celú rodinu. Tento rok tvorca Najkrajšieho listu 2020 vyhrá aj trekingový bicykel od partnera súťaže Andrea Shop. Víťazný najkrajší list bude preložený do angličtiny a poputuje do medzinárodného kola súťaže. Víťaz medzinárodného kola dostane špeciálnu medailu Svetovej poštovej únie a môže získať výlet priamo do jej hlavného sídla vo švajčiarskom Berne.

Súťaž sa začala 10. februára 2020, listy je potrebné poslať najneskôr do 27. marca 2020 na adresu Slovenská pošta, a.s., Komunikačný tím, Nám. SNP 35, 814 20 Bratislava. Obálku je potrebné označiť heslom „Súťaž o Najkrajší list 2020“.

​​​​​​​
Z histórie súťaže       
Rekordných vyše 700 detí zo 130 základných škôl sa zapojilo do minuloročného 48. ročníka medzinárodnej súťaže o Najkrajší list 2019 s témou „Napíš list o svojom hrdinovi“. Najkrajší list v roku 2019 vytvorila Michaela Poljovková z Krupiny. Miška napísala príbeh o Jakubovi, ktorého v detstve otec opustil Jakub sa rozhodol napísať otcovi list. Poštárovi Jožkovi, jeho dobrému kamarátovi, sa list podarilo spolu s kolegynkou Jankou doručiť otcovi napriek nepresnej adrese s chýbajúcimi údajmi.
Víťazkou Najkrajšieho listu 2018 s témou „Cestovanie v čase a odovzdávanie dôležitého posolstva“  sa stala Tereza Justína Vaneková zo ZŠ J. A. Komenského v Tvrdošovciach. Terezka napísala príbeh o liste bývalého lodného admirála, ktorý nestihol byť doručený jeho milej, a tak putoval ďalej. Poučenie, ktoré vyplynulo v závere – potreba vážiť si reálnych ľudí, tu a teraz – bolo krásnym odkazom pre budúce generácie.
V roku 2017 sa stal víťazom Najkrajšieho listu Martin Remeň z Popradu. Deti sa mali v liste vžiť do kože poradcu nového generálneho tajomníka OSN a navrhnúť mu, ako by mal riešiť svetové problémy. Do súťaže sa zapojilo 249 detí do 15 rokov. Výherca Martin vo svojom liste odporúča generálnemu tajomníkovi OSN zabrániť ďalším škodám na životnom prostredí.
Napísať list svojmu 45 -ročnému ja bola téma súťaže o Najkrajší list v roku 2016. Zapojilo sa do nej 396 detí, z ktorých získal prvé miesto Marko Jurkovič z Modry. Prihováral sa svojmu 45 ročnému ja cez všetky svoje detské zážitky, na ktoré nechce zabudnúť.
Najkrajší list v roku 2015 napísala trinásťročná Alexandra Dužeková zo Skalky nad Váhom. Téma súťaže znela „Povedz nám o svete, v ktorom by si chcel vyrastať“. Deti vo svojich listoch v súvislosti s predstavou vysneného sveta vyzdvihovali predovšetkým také hodnoty, akými sú rodina, domov, mier, porozumenie, priateľstvo či ohľaduplnosť. Veľká časť z nich bola šťastná, že žije na Slovensku, v kruhu svojich najbližších, a takúto podobu detstva by dožičila aj rovesníkom, žijúcim v neporovnateľných podmienkach v rôznych kútoch sveta.
V roku 2014 bola súťaž o Najkrajší list venovaná hudbe. Presná téma znela „Ako hudba ovplyvňuje naše životy“.
V roku 2013 sa do súťaže zapojilo takmer 1 000 detí a mladých ľudí z celého Slovenska, ktorí písali listy na nosnú tému ochrana VODY. V roku 2012 zase písali deti listy svojmu obľúbenému športovcovi, v ktorom mu povedali, čo pre nich znamenajú olympijské hry.

 
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]