Autor textu: Vanda Hlbočanová
04.02.2020

Ísť či neísť? American dream

Work and Travel. Program, vďaka ktorému máme ako vysokoškoláci možnosť nahliadnuť do sveta za „veľkou mlákou“. 

Foto: Hollywood [California]

Bratislava 04.02.2020 (Skolske.sk)

pic
Foto: Grand Canyon [Arizona]

Pokiaľ to zvažuješ, tak nepremýšľaj, ale začni konečne konať.

Môžeš si vybrať z viacerých ponúkaných možností. Či už sa rozhodneš ísť pracovať do kempu, rezortu alebo národných parkov, určite to bude tvoje najlepšie leto v živote, na ktoré budeš ešte veľmi dlho spomínať a nikdy naň nezabudneš.

Čo ti treba?

Samozrejme „chtíč“ a „menší“ budget. Celé ťa to vyjde okolo 800€, v tejto cene máš však spiatočnú letenku, poistenie a víza na tri mesiace.  Všetko to však závisí od toho, kedy sa prihlásiš. Čím skôr, tým lepšie (lacnejšie). Potom ti už treba len platný cestovný pas a víza. Nie je to nič zložité, všetko to vybavíš raz dva. Pokiaľ už máš 21 a vodičák, odporúčam, aby si si vybavil aj medzinárodný vodičský preukaz (najlacnejšia položka, len 7€). Nevadí, že zatiaľ nemáš s kým ísť. Určite sa tam s niekým zoznámiš a dohodneš na spoločnom cestovaní po skončení práce. Oplatí sa cestovať autom, keď sa poskladáte viacerí, vyjde to o dosť lacnejšie. Šoférovania sa báť naozaj nemusíš. V USA majú všetky autá automatické prevodovky, všade sú semafory a vo väčšine prípadov máš v aute aj GPS. Musím ťa však upozorniť na už spomínané semafory. Majú ich až za križovatkou, čiže sa musíš poriadne poobzerať, kde stojíš. Nie, že to zapichneš v strede križovatky!

Minimálna doba, ktorú musíš odpracovať, je desať týždňov, čiže na cestovanie po Amerike ti zostávajú dva týždne. Za poplatok vieš víza predĺžiť, ale tých 14 dní ti bohato stačí. Za tento čas vieš autom prejsť mnoho miest, pamiatok, zažiť neopísateľné zážitky a minúť takmer všetko, čo si zarobil. Musí ti byť jasné, že tam nejdeš pre peniaze, ale pre zážitky a skúsenosti, ktoré sú omnoho cennejšie.

pic
Foto: San Francisco [California]

Prečo?

Na túto otázku mám odpovedí hneď niekoľko. Najpodstatnejšie je však to, že zmeníš prostredie, vystúpiš zo svojej komfortnej zóny a oddýchneš si od všetkého doma. Všetci toho občas máme dosť a zmenu stereotypu nám telo i duša doslova vyžaduje.

Večne mladý nebudeš – takáto príležitosť sa ti nenaskytne každý deň. Je časovo obmedzená len na čas, kedy si študent. Samozrejme, pokiaľ nevieš,  čo s peniazmi,  môžeš si na víkend do Vegas zájsť kedykoľvek. Ja som však realista a myslím si, že väčšine z nás študentov tečie ryža už aj ušami. Takže kým si mladý a nemusíš splácať žiadnu hypotéku či alimenty, choď do toho. Určite to nebudeš ľutovať. Veď ako sa hovorí, „v živote zbieraj zážitky, nie veci.“

Zdokonalíš sa v angličtine – toto vravím z vlastnej skúsenosti. Učila som sa nemecký jazyk, angličtina sa na mňa lepila  zo seriálov či pesničiek a prežila som to. Čiže, ak nevieš po anglicky, nemaj strach.Gramatiku ti síce nevysvetlia, ale keď sa vrátiš, už sa angličtiny nebudeš báť, budeš jej rozumieť o dosť lepšie a možno ťa to prinúti k tomu, aby si sa ju začal učiť.

Oťukáš sa – kde inde získaš toľko skúseností ako v „cudzom meste, plnom cudzích ľudí?“ Keď sa vrátiš domov, bude pre teba všetko jednoduchšie.

Spoznáš kopec nových ľudí a získaš mnoho medzinárodných priateľstiev – nebudú tam len Slováci a Američania. Získaš mnoho medzinárodných priateľov, či už zo susedného Poľska, Maďarska a Česka, alebo z ďalekého Mexika. Aj z týchto jazykov sa niečo naučíš, aj keď v mojom prípade to boli len nadávky.

... a takto by som mohla pokračovať donekonečna. Dúfam, že som ti teda odpovedala na otázku a už „gúgliš“, cez ktorú cestovnú kanceláriu by si išiel.

pic
Foto: Carmel Beach [California]

Ak si nikdy neletel, alebo sa bojíš, že sa nebudeš vedieť sám zorientovať na letisku, tvoje obavy sú zbytočné. Už na letisku spoznáš zopár ľudí, ktorí budú s tebou celé leto. Všetko to spolu zvládnete.

pic
Foto: Yosemite - národný park [California]
pic
Foto: Hollywood - chodník slávy [California]

Vanda Hlbočanová, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]