Autor textu: TASR
23.12.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ktorú knižku by ste si priali nájsť pod vianočným stromčekom?

Foto: TASR

Bratislava 23.12.2019 (Skolske.sk)

Nové tituly románov pre ženy, spoločenského románu, historickej romance aj knižiek pre mladých čitateľov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Americká spisovateľka Danielle Steel ponúka román pre ženy Ako v rozprávke. Camille vyrastala s milujúcimi rodičmi v malebnom kalifornskom údolí. Vyštudovala Stanford a vrátila sa domov, aby zveľadila rodinný vinársky podnik. Bola dokonale šťastná, jej život pripomínal rozprávku. Lenže krátko po návrate jej umiera mama na zákernú chorobu a z otca sa stáva ľahká korisť pre zlatokopky. Už po roku od manželkinej smrti prekvapí dcéru nepochopiteľným rozhodnutím oženiť sa s atraktívnou, no manipulatívnou Francúzkou Maxine. Camille nechápe, ako môže jej otec prehliadať toľkú faloš zahalenú kultivovaným prejavom. Než stihne zakročiť, zasiahne ju hrozná správa. Otec zahynul pri leteckom nešťastí. Maxine viac nič nestojí v ceste a Camille čaká ťažký boj. Musí ochrániť nielen majetok, ale aj seba.

      Slová vďaky je názov spoločenského románu francúzskej prozaičky Delphine de Vigan. Hrdinkou novely je žena v zlomovej situácii: bývalá jazyková korektorka Miška stráca kontrolu nad svojím životom, ale súčasne aj nad slovami. Napriek všetkému toto niekdajšie židovské dievčatko pokračuje v celoživotnom pátraní po osobách, ktoré ju pred rokmi nezištne zachránili pred holokaustom. Chce sa im poďakovať za ich šľachetný čin, ktorým riskovali vlastné životy.

      Američanka Lisa Kleypasová je autorkou historickej romance Skrotený búrlivák. Krásna mladá vdova Phoebe, lady Clarová, nikdy nestretla Westa Ravenela, ale s istotou vie, že je drzý a skazený. Ešte ako chlapec v internátnej škole zničil život jej manželovi, a to mu nemieni odpustiť. No keď sa s dvoma malými synmi zúčastní na rodinnej svadbe, stretne tam neznámeho muža, ktorý ju neodolateľne priťahuje. Potom sa jej predstaví a nie je to nik iný ako nenávidený West Ravenel. West je muž s poškvrnenou minulosťou, čo sa už nedá odvrátiť ani ospravedlniť, ale na toto obdobie svojho života už nie je hrdý. Uvedomuje si, že žena s postavením ako ona nie je preňho. Lenže Phoebe sa nespráva ako aristokratka a rozhodne sa Westa zviesť. Čitateľ sa dozvie, či ich obojstranná náklonnosť prekoná v budúcnosti všetky prekážky.

      Proces je názov spoločenského románu nemeckej autorky Annette Hessovej. Eva Bruhnsová, vyškolená tlmočníčka a mladšia dcéra majiteľov reštaurácie Nemecký dom, sa chystá zasnúbiť s priateľom Jürgenom. Počas slávnostného obeda ju nečakane zavolajú na výsluch svedka, Poliaka, ktorý má vypovedať v blížiacom sa procese s dôstojníkmi SS v koncentračnom tábore Osvienčim. Vydesene berie na vedomie obsah výpovede, opísané strašné udalosti však nevie zaradiť. O pripravovanom procese píšu vo všetkých novinách. Eva sa chce o tom pozhovárať s rodičmi, ale tí sa zdráhajú. Neželajú si, aby ich dcéra na procese tlmočila, proti je aj snúbenec. Eva sa však riadi svojimi pocitmi a rodine sa vzoprie. Netuší, že proces storočia definitívne zmení nielen krajinu, v ktorej žije, ale aj jej život.

      Novinky pribudli aj pre malých čitateľov. Lucy Hawkingová je autorkou príbehu Gregor a koráb času. Gregor nájde únikovú cestu z kozmickej lode Artemis, v ktorej ho uväznili, zo srdca sa mu uľaví a teší sa z návratu na Zem. Hneď po pristátí však zistí, že niečo nie je v poriadku. Na mieste, kde stál predtým jeho dom, nájde len vyprahnutú pustatinu. Po uliciach sa namiesto ľudí preháňajú roboty. Zem, akú Gregor poznal, je preč a nikto o nej nemá ani potuchy. David Walliams prichádza hneď s dvoma knižkami, prvou je Najhoršie deti na svete 3, druhou Obluda z ľadu, v ktorej malá sirota Elsie urobí všetko preto, aby sa stretla s mamutom. V novej knihe autorky Jacqueline Wilsonovej Moja mama Tracy B. sa detský čitateľ znovu stretnete so slávnou Tracy Beakerovou. Tracy je podľa Jess tá najlepšia mama na svete, je vtipná a odvážna. Tvrdo pracuje, aby pre Jess vytvorila takú rodinu a domov, o akých ona sama mohla len snívať.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]