Autor textu: TASR
16.12.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Vyberte si darček pod stromček..

Foto: TASR

Bratislava 16.12.2019 (Skolske.sk)

 Nové tituly výberu básní Milana Rúfusa, novinka pre mamičky od Kristíny Tormovej, špionážneho trileru, románu pre ženy či pravdivého príbehu z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Prameň je názov básnickej zbierky Milana Rúfusa, ktorú zostavil znalec Rúfusovho diela Milan Richter. Je prvou z trojdielnej série poézie tohto básnika, ďalšie dve časti pod názvom Studňa a Studnička budú postupne vychádzať v roku 2020. Verše tematicky zoradené a pospájané do ôsmich „uzlov“ sa zrodili z toho bezprostredného, čo básnika od detstva obklopovalo a formovalo, čo mu bolo ozajstným prameňom aj v starobe. Vybrané básne sprevádzajú ilustrácie akademického maliara Ivana Pavleho.

      Kristína Tormová prichádza s novinkou Budem mama. Voľne v nej nadväzuje na predchádzajúce úspešné knižky Som mama, Stále som mama a Som nový človiečik. Ukazuje ženám reálny obraz života modernej matky s veľkou dávkou humoru, nadsádzky a sebairónie. Je určená pre všetky Skoromamy, ktoré obľubujú debaty na rovinu, humor a seba. Toto je knižka, ktorá sa dá napriek nevoľnostiam nazvať krásnou literatúrou a ktorá sa rodila súčasne s naším človiečikom.

      Šakal je názov špionážneho trileru z pera britského spisovateľa Fredericka Forsytha. Politicko-špionážny román Šakal je príbeh o jednom z mnohých pokusov o atentát na francúzskeho prezidenta de Gaulla. Zavedie čitateľa do polovojenskej organizácie OAS, ktorú založili vzbúrení francúzski vojaci po opustení revolučného Alžírska. De Gaulla považovali za hlavného vinníka potupnej porážky a prisahali mu smrť. Nijaký útok naňho sa však nepodaril. Posledný pokus o atentát autor použil ako predlohu pre svoj fiktívny príbeh založený na skutočných udalostiach.

      Angličan Mark Galeotti je autorom fikcie Musíme si pohovoriť o Putinovi. Napriek tomu, že o Putinovom Rusku sa napísali milióny slov, Západ stále nedokáže pochopiť jedného z najmocnejších politikov s vplyvom po celom svete a s mocenskou sieťou, ktorá zasahuje do nášho každodenného života. Galeotti v tomto základnom politickom šlabikári odhaľuje muža skrytého za mýtmi, demaskuje najdôležitejšie omyly o Putinovi a vysvetľuje, ako môžeme dešifrovať jeho motiváciu a ďalšie kroky. Galeotti sa pri vykresľovaní Putinových prvých rokov v KGB, jeho skutočného vzťahu k Spojeným štátom či jeho vízie budúcnosti Ruska opiera o nové zdroje a šokujúce nezverejnené svedectvá, vďaka ktorým prináša doteraz nevídaný pohľad na muža v srdci globálnej politiky.

      Pakistansko – kanadská aktivistka Samra Zafar je autorkou skutočného príbehu Dobrá manželka. V šestnástich mala talentovaná Samra veľké plány. Chcela ísť študovať na vysokú školu a vybrať sa vlastnou cestou. Jej sen sa však bez varovania rozplynul, keď ako sedemnásťročná podľahla tlaku rodiny a narýchlo sa vydala za neznámeho staršieho človeka. Z Pakistanu sa plná nádeje presídlila za manželom do tolerantnej Kanady. Dvere domu svokrovcov sa zabuchli a jeho steny sa pre Samru stali väzením. Jej miesto je v kuchyni, pri deťoch, poruke svokre a po vôli násilníckemu manželovi. Samra sa však odmietla vzdať svojej túžby po vzdelaní a plnohodnotnom živote. Zúfalo sa chcela z nešťastného manželstva vyslobodiť. Pre seba a svoje dcéry vymyslela únikový plán. Dlhé roky v sebe hľadala silu začať odznova, kým sa jej podarilo odrezať od minulosti a vykročiť do nového života so vztýčenou hlavou.

      Katarína Kerekesová a Vanda Rozenbergová sú autorkami príbehu pre deti Websterovci 2: Zo života pavúkov. Websterovcov tentoraz čaká dobrodružná cesta vysávačom, pobyt v kúpeľoch či napínavá domová súťaž v preťahovaní vláknom. A keď sa niekto z nich príliš zamotá vo svojich problémoch, je tu stále veselá milujúca rodina, ktorá mu ich pomôže rozuzliť. Za najväčšími zážitkami sa spúšťajú na svojich vláknach z výťahovej strojovne, kde bývajú.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]