Autor textu: Mária Škultétyová
16.12.2019

Boh dal žiakom anjela a dal mu meno učiteľ

Ja takých poznám, Ľubomír Pajtinka je jedným z nich.

Foto: text

Bánovce nad Bebravou 15.12.2019 (Skolske.sk)

Je učiteľom celým svojím telom a celým svojím srdcom. Hovorí, že učitelia patria do neba. Môže byť niečo krajšie? Aj myšlienka z nadpisu vyšla z jeho úst.  Prečítala som si ju v poslednom čísle časopisu Rodina a škola. Bol jeho šéfredaktorom  od roku 2009 až doteraz. Celých desať rokov. V decembri  2019 vyšlo posledné číslo. Keď som nedávno počula jeho smútkom zastretý hlas, že časopis končí, chcelo sa mi plakať spolu s ním.  Lebo, ako to Ľubko v poslednom čísle napísal, nielen ľudia a stromy, aj periodiká umierajú.

Umiera časopis, ktorý som mala rada. Mala som česť byť jeho súčasťou. Do Rodiny a školy som vďačne prispievala. Zadarmo, lebo peniaze nie sú všetko. Ale na výrobu časopisu sú potrebné. Ministerstvo školstva ich nenašlo a šéfredaktor to ťahať za vlastné už ďalej nevládal. Ľubko, ďakujeme za tvoju i našu Rodinu a školu, robil si ju dobre.


​​​​​​​
​​​​​​​Poznám všelijakých učiteľov. Aj dobrých, aj tých druhých. A poznám aj takých, ktorí viac kričia, ako robia. Ale sú aj takí, ktorí viac robia, ako kričia. Možno mal Ľubko viac kričať a bol by vyslyšaný. On viac robil. Na vymenovanie celej jeho činnosti v prospech slovenského  školstva by som potrebovala veľa priestoru. Preto aspoň stručne:

Ľubomír Pajtinka je učiteľ, spisovateľ, historik, psychológ i novinár. Dosť široký rozsah na jedného človeka. Napriek tomu všetko zvládal. Lebo chcel. Aj s chorým srdiečkom. Ako stredoškolský učiteľ pôsobil na viacerých bratislavských školách. Poznatky, získané za katedrou, využil vo Výskumnom pedagogickom ústave v Bratislave. Tu riešil problematiku stredného školstva. Na ministerstve školstva trinásť rokov pracoval v oblasti starostlivosti o učiteľa.  V náplni práce mal aj pedagogickú tlač, prípravu audiovizuálnych pomôcok a vzdelávacích televíznych a rozhlasových programov pre školy.

Vytvoril  viacero  školských projektov.  Za všetky spomeniem aspoň Pátranie po predkoch, ktoré, žiaľ, zaniklo z rovnakých dôvodov ako Rodina a škola. V rokoch 2009 – 2012 riadil Učiteľské noviny. Bol redaktorom viacerých časopisov. Vyšlo mu množstvo kníh, odborných, elektronických publikácií, ale aj  pre mladých čitateľov.

​​​​​​​Uvediem aspoň krátky prehľad:

pic
Foto: Ľubomír Pajtinka s priateľom prof. PhDr. Matúšom Kučerom, DrSc., veľkým priaznivcom časopisu Rodina a škola 

Bútľavá vŕba pre dievčatá a chlapcov; Pátranie po predkoch; Učitelia patria do neba; Rozhovory s profesorom Zelinom; Myšlienočka na tento deň; Prichádzajú sedemnásti ministri; Učiteľský otčenáš nemá amen -  práve v týchto dňoch sa dostal do predaja a žne úspechy najmä medzi učiteľmi a priaznivcami dobrej výchovy a vzdelávania. V súčasnosti finišuje s knihou literatúry faktu Šípkovské inferno - o zločinoch Engelchena a skupiny Josef, ktoré spáchali v dedinke Šípkov ešte pred tými, o ktorých písal Ladislav Mňačko.

Na záver si neodpustím citovať úprimné,  dosť ostré slová z posledného čísla Rodiny a školy.

František Baloha, učiteľ a redaktor, v článku Rekviem píše:

Časopis Rodina a škola od januára 2020 nebude vychádzať. Po 119 rokoch od svojho zrodu zaniká.

Ďalšia prekážka je odstránená. Aj keď malá, vadila. Pýtate sa komu? Svetoobčanom, ktorí sa neboja presadzovať na každom poli. Voľakedy sa bojovalo na frontoch, ktoré boli líniami stretu armád, vojakov. Dnes sa bojuje zákerne, dávajú sa podpásové údery. Bojuje sa o školstvo, o mládež. Vlastne sa ani nebojuje, pretože všetky zbrane vlastnia nadnárodné sily presadzujúce globalizáciu, kým zástancovia národa sa nemajú kde prejaviť.  Aj v prípade Rodiny a školy zvíťazili majitelia pečiatky z ministerstva školstva nad snahou rozvíjať kultivovaný nekomerčný dialóg medzi kľúčovými činiteľmi výchovy a vzdelávania – medzi učiteľmi a rodičmi. Stávame sa prvou krajinou Európy, kde takýto časopis nebude...

​​​​​​​Národ už svoju vojnu prehral. Ostávajú iba jednotlivci, ktorí majú ducha národa v srdci.




​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]