Autor textu: Školské.sk
11.12.2019

Prihláste sa na semináre v univerzitách USA

Sú určené pre študentov v bakalárskom štúdiu, pre odborníkov a pre stredoškolských učiteľov a administrátorov.

Foto: http://25.fulbright.sk/

Bratislava 11.12.2019 (Skolske.sk)

Semináre o USA sú 6–týždňové intenzívne akademické programy zamerané na rôzne aspekty americkej spoločnosti, ktorých cieľom je posilniť učebné osnovy a zlepšenie kvalitu výučby o USA na akademických inštitúciách. Sú určené predovšetkým pre jednotlivcov, ktorí pracujú na osnovách výučby amerických štúdií, pripravujú tematické publikácie alebo zavádzajú výučbu amerických štúdií ako predmet,  alebo sa venujú americkej spoločnosti a politike v neziskových organizáciách a think-tankoch.
 
Semináre sa konajú v mesiacoch jún - august na univerzitách v USA a témy sú:
 
Zahraničná politika USA
Mládež, rozvoj pracovnej sily a doplňovanie zručností
Ekonomika a obchod USA
Americká kultúra a hodnoty
Žurnalizmus a médiá v USA
Náboženská sloboda a pluralizmus v USA

 
Každý program je súhrnom prednášok, seminárov a diskusií na univerzite, doplnených o exkurziu k danej téme. Semináre neumožňujú samostatný výskum, účastníci ale majú voľný prístup do univerzitnej knižnice, počítačových laboratórií a pod. Ubytovanie je zabezpečené na univerzite (4 týždne) a počas exkurzií v hoteli (2 týždne).

Vhodnými kandidátmi (vo vekovom rozpätí 30-50 rokov) sú motivovaní pedagógovia a odborníci z vysokoškolských inštitúcií alebo organizácií zameraných na výskum (neziskové organizácie, think-tanky a pod.) Kandidáti sa musia zaoberať americkými štúdiami, medzinárodnými vzťahmi a príbuznými odbormi, musia byť vo svojom odbore dostatočne erudovaní a ich cieľom je zabudovať získané poznatky do svojej pedagogickej a odbornej práce. Výborná znalosť angličtiny je nevyhnutným predpokladom pre účasť na seminári. Prednosť budú mať uchádzači, ktorí jednoznačne zdôvodnia, akým spôsobom uplatnia získané poznatky vo svojej práci, a ktorí doteraz nemali možnosť v USA študovať, robiť výskum či zúčastniť sa na profesionálnych konferenciách.
Fulbrightova komsia nominuje kandidátov na záverečný výber na Ministerstve zahraničných vecí USA. Semináre sú určené pre 18 účastníkov z celého sveta. MZV USA hradí aj všetky náklady spojené s pobytom, cestou a zdravotným poistením.
 
Termín uzávierky podávania prihlášok je 15. január 2020.
 
Ide o 5–týždňové intenzívne akademické programy, zamerané na rôzne aspekty americkej spoločnosti. Cieľom seminárov je posilniť učebné osnovy a zlepšiť kvalitu výučby o USA na stredoškolských inštitúciách.



Letný seminár pre stredoškolských učiteľov umožní podrobne sa zoznámiť s americkou spoločnosťou, vzdelávaním a kultúrou – minulou a súčasnou. Cieľom seminára bude poskytnúť obsah a materiály pre účastníkov tak, aby mohli vypracovať učebné osnovy o USA na úrovni stredných škôl. Hlavné zameranie seminára bude obsah a materiály, nie metodológia a pedagogické metódy. Program bude prostredníctvom kombinácie tradičných, multi-disciplinárnych a interdisciplinárnych prístupov skúmať históriu a vývoj amerických inštitúcií a hodnôt. Seminár sa  zamerá súčasné politické, sociálne a ekonomické debaty v americkej spoločnosti. Dôraz sa bude klásť na kultúrnu, geografickú a etnickú diverzitu v USA. 4-týždne akademického pobytu budú spojené s ďalším týždňom cestovania za účelom návštev rôznych pracovísk. Termín konania seminára bude od 31. mája do 5. júla 2020 na University of Montana in Missuola alebo od 6. júna do 11. júla 2020 na Institute for Training and Development (ITD) Amherst, MA.

Letný seminár pre stredoškolských administrátorov umožňuje oboznámiť sa do hĺbky s americkou spoločnosťou, vzdelávaním a kultúrou – minulou a súčasnou. Hlavné zameranie seminára je zamerané na školiteľov, autorov učebníc, navrhovateľov učebných osnov, zástupcov ministerstiev školstva, školských odborov a pod. Program bude prostredníctvom kombinácie tradičných, multi-disciplinárnych a interdisciplinárnych prístupov skúmať históriu a vývoj amerických inštitúcií a hodnôt. Seminár sa  zamerá súčasné politické, sociálne a ekonomické debaty v americkej spoločnosti. Dôraz sa bude klásť na kultúrnu, geografickú a etnickú diverzitu v USA. 4 týždne akademického pobytu budú spojené s ďalším týždňom cestovania za účelom návštev rôznych pracovísk.  Termín konania seminára bude od 3. júna do 9. júla 2020 na California State University at Chico.

Uzávierka podávania žiadostí na oba semináre je 15. januára 2020.


 

 
Ministerstvo zahraničných vecí USA hľadá účastníkov na 5-týždňové Letné semináre: 
Letný seminár o občianskej anagažovanosti - cieľom programu je umožniť európskym študentom oboznámiť sa s americkou históriou, vládou a spoločnosťou z pohľadu jednotlivca či skupín. Program sa pokúsi definovať občiansku spoločnosť a jej rozvoj v Spojených štátoch a bude skúmať témy ako občianstvo, komunitná spolupatričnosť, aktivizmus či dobrovoľníctvo.
Letný seminar o vzdelávaní a budúcnosti práce - cieľom programu je oboznámiť európskych študentov s globálnymi trendami v technológiách, vzdelávaní, ekonomike a sociálnom rozvoji. Program je interaktívny, experimentálny a bude skúmať americké vysoké školstvo a prípravu mladých Američanov v zručnostiach, ktoré potrebuje priemysel, obchod a veda.
 
Požiadavky :
•             Uchádzač by mal byť vysokoškolský študent vo veku 18 až 25 rokov;
•             Mať minimálne jeden semester do ukončenia bakalárskeho štúdia v čase konania seminára;
•             Dobrý štúdijný prospech, mimoškolské aktivity;
•             Plynule hovoriť po anglicky;
•             Záujem o danú tému a skúsenosti s komunitnou prácou;
•             Nemal by mať skúsenosti s pobytom v USA alebo v  inde v zahraničí;
•             Prednosť budú mať uchádzači zo sociálne znevýhodneného prostredia (etnické menšiny, telesne postihnutí občania a pod.) a zo slabším sociálnym zázemím, informácie je potrebné uviesť v prihláške.

 
Termín uzávierky podávania prihlášky je 8. január 2020.
 


Letné školy sa konajú v termíne koniec júna – august 2020. Program uhrádza všetky náklady vrátane zdravotného pistenia, letenky a víz do USA.
 
 Zuzana Kopčanová
J. W. Fulbright Commission


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]