Bratislava 22.11.2019 (Skolske.sk)
Prvý novembrový týždeň na Súkromnej strednej odbornej škole s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede v rámci rozvojového projektu Zvyšovanie kvality odborného vzdelávania v gastronómii s rozvíjaním kompetencií žiakov pomocou multikultúrnej výchovy prebiehal v duchu čínskej kultúry.
Dňa 7.11.2019 prváci študijného odboru služby v cestovnom ruchu predviedli zaujímavú prezentáciu čínskej kultúry a kulinárskych špecialít, ktorá bola spojená so živou diskusiou. Prezentácia žiakov nadviazala na prednášku o hollywoodskej Číne. Prednášateľ, Mgr. Gergely Vida, PhD., poukazoval na vplyv čínskych bojových umení na filmový priemysel v Hollywoode. Prednáška bola naozaj autentická vďaka krátkym ukážkam z amerických blockbusterov.
Čínsky týždeň bol ukončený 11. novembra kulinárskym workshopom pod vedením čínskeho šéfkuchára Weifenga Xiu, ktorý spolu so žiakmi učebného odboru cukrár kuchár pripravili tradičnú ostro-kyslú polievku. Žiaci sa zoznámili s tradičnými čínskymi ingredienciami a naučili sa ich spracovať. Gastronomický workshop vyústil do pohostenia žiakov a pedagogických zamestnancov strednej školy v školskej jedálni, kde ich čakali pekne prestreté stoly a netradičné chutné jedlo.
Počas celého týždňa výchovno-vzdelávacie ciele boli zamerané na rozvoj poznania cudzích kultúr a tolerancie, akceptáciu kultúrnej rozmanitosti a na rešpektovanie kultúrnej odlišnosti. Žiaci si uvedomili, že spolunažívanie ľudí rôznych kultúr a vierovyznaní je skutočným obohatením každej spoločnosti. Počas workshopu si získali cenné a aplikovateľné vedomosti.
Valéria Lelkes