Autor textu: Školské.sk
22.11.2019

Zástupkyňa veľvyslanca Kimberly Gillingham ocenila dvanástku stredoškolských učiteľov

Bolo to v rámci seminára Jesenná škola: Učitelia proti dezinformáciám.

Foto: Slovak Security Policy Institute

Bratislava 22.11.2019 (Skolske.sk)


Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku v spolupráci s Britskou ambasádou v Bratislave a NATO PDD zorganizoval v dňoch 15. – 17. novembra v Banskej Bystrici v poradí piaty ročník vzdelávacieho seminára pre učiteľov s názvom “Jesenná škola: Učitelia proti dezinformáciám”.

„Je potrebné chápať, že kým každý z nás si môže vybrať, aké názory budeme zastávať, fakty si vyberať nemôžeme. Pre deti a mladých ľudí je veľmi dôležité tieto dve veci rozlíšiť. Vy, učitelia, máte v tomto procese veľmi dôležitú úlohu,“ uviedla pri príležitosti slávnostného otvorenia jesennej školy Kimberly Gillingham z veľvyslanectva Spojeného kráľovstva na Slovensku, ktorá týmito slovami privítala celkovo dvanásť pedagógov zo všetkých kútov Slovenska.

Kým vaši študenti majú viacej znalostí v oblasti technológií, vy im viete pomôcť naučiť sa samostatne myslieť a pátrať po pravdivosti informácií. Som Vám preto veľmi, veľmi vďačná, že venujete Váš voľný čas tomu, ako vybaviť mladých ľudí zručnosťami potrebnými na zvládnutie výziev, ktoré moderný svet prináša.

Kimberly Gillingham

„Naši učitelia nesmú byť podobní stĺpom pri ceste, ktoré len ukazujú, kadiaľ ísť, ale sami nejdú,“ odvolával sa Juraj Smatana na známy citát Jana Amosa Komenského, ktorým poukázal na nevyhnutnosť dovzdelávania našich pedagógov. Presne v tomto duchu sa niesla séria prednášok a tréningov, kde si učitelia mali možnosť rozšíriť praktické zručnosti a získať nové vedomosti, vďaka ktorým budú môcť študentov usmerňovať a navigovať v záplave dezinformácií a falošných správ.
 

pic
Foto: Slovak Security Policy Institute

Počas trvania kurzu učitelia spoločne s lektormi – učiteľom a aktivistom Jurajom Smatanom, odborníkom na extrémizmus Pavlom Struhárom, lektorom a konzultantom Dušanom Ondrušekom, Marianom Majerom z Ministerstva obrany a riaditeľkou SSPI Monikou Masarikovou - hovorili o tom, čo sú dezinformácie a falošné správy, ako podporiť kritické myslenie študentov, či s akými dezinformáciami sa najčastejšie stretávajú. "Kritické myslenie určite nie je všeliek na všetky nedostatky v našej spoločnosti. Tréningom tejto zručnosti však vieme pomôcť študentom, ktorý väčšinu času trávia online, aby so sebou nenechali manipulovať." Povedala učiteľom počas seminára Monika Masariková, riaditeľka Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]