Autor textu: Školské.sk
18.11.2019

Najväčšia súťaž pre mladých vedcov odštartovala

Stačí vytvoriť pokus z prírodných vied

Foto: Raabe

Bratislava 18.11.2019 (Skolske.sk)


Použi um a SKÚS POKUS! Áno, správne, je tu štvrtý ročník celoslovenskej súťaže pre žiakov základných škôl s názvom SKÚS POKUS 4. Do súťaže sa aj v tomto školskom roku môžu prihlásiť žiaci druhého stupňa základných škôl a tiež príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Stačí vytvoriť pokus z prírodných vied s bežne dostupnými surovinami, natočiť ho na video a poslať takto zaznamenaný pokus spolu s fotografiou do 6. apríla 2020 organizátorovi súťaže.

Použi um a SKÚS POKUS!


Už štvrtý ročník súťaže je výsledkom úspešnej spolupráce troch subjektov – vydavateľstva EXPOL PEDAGOGIKA, odborného nakladateľstva RAABE Slovensko a Združenia učiteľov chémie. Tvárou súťaže a odborným garantom sa tento ročník stal inšpiratívny vedec a vynálezca doc. Ing. Fedor Gömöry, DrSc., z Elektrotechnického ústavu SAV, ktorý v roku 2012 so svojím vedeckým tímom urobil prelom vo výskume magnetickej neviditeľnosti.

O súťaži

Súťaž SKÚS POKUS je priestorom pre šikovných žiakov, ako uplatniť svoje vedomosti v prírodných vedách a vyhrať hodnotné ceny, ktoré ich priblížia zase o niečo bližšie k ich snom. Zámerom súťaže je naučiť žiakov vnímať prírodné vedy ako súčasť bežného života, keď žiaci majú možnosť nielen získať nové vedomosti a skúsenosti, ale naučia sa aj prezentovať svoje pokusy či pracovať v tíme.
Súťaž SKÚS POKUS má dve časti. Prvou úlohou žiakov je s pomocou učiteľa vytvoriť súťažný tím, ktorý pozostáva z dvoch až ôsmich členov. Druhou je vymyslieť a aj zrealizovať pokus s bežne dostupnými surovinami. Učiteľ samotný pokus nevykonáva, je „len“ jeho mentorom. Žiaci následne natočia pokus a video pošlú do 6. apríla 2020 organizátorovi súťaže. Videozáznam zhodnotí odborná komisia zložená z vedcov a odborných pedagógov. V druhej časti sprístupní organizátor súťaže najlepšie videá na stránke www.skolskyportal.sk, kde bude mať verejnosť možnosť hlasovať a vybrať päť najatraktívnejších súťažných príspevkov.

PRÍNOS PRE ŽIAKA: Žiaci zažijú plno zábavy, hodnotne využijú čas a zapoja svoju tvorivosť, pričom sa naučia vnímať prírodovedné vedy všade okolo nich. Získajú nové vedomosti a skúsenosti, naučia sa prezentovať svoje pokusy a pracovať v tíme. Ocenení žiaci získajú následne diplom od vydavateľstva EXPOL PEDAGOGIKA, hodnotné ceny a tiež sa zúčastnia na záverečnom vyhodnotení, kde ich čakajú ďalšie prekvapenia.

ŠPECIÁLNE VÝHODY PRE ŠKOLU: Škola, ktorá zapojí do súťaže akýkoľvek počet tímov, získava automaticky zľavu 50 % na nákup Cvičebníc chémie, pracovných zošitov Fyzika a pracovných zošitov Biológia z portfólia vydavateľstva EXPOL PEDAGOGIKA a vydavateľstva RAABE.

Dôležité termíny
Začiatok súťaže: 4. novembra 2019
Ukončenie prihlasovania: 28. február 2020
Ukončenie posielania príspevkov: 6. apríl 2020
Uverejnenie súťažných príspevkov: 20. apríl – 11. máj 2020
Vyhodnotenie súťaže: máj 2020
Výhercovia sa koncom mája 2020 zúčastnia na slávnostnom vyhodnotení súťaže, ktoré sa bude konať v gala sále generálneho partnera súťaže – spoločnosti Slovnaft.


Pozrite si ukážky víťazných videí z minulého ročníka
 
  Mgr. Nataša Navrátilová, expolpedagogika.sk

Vydavateľstvo EXPOL PEDAGOGIKA s.r.o. – o nás: EXPOL PEDAGOGIKA s.r.o. je špecializované vydavateľstvo zamerané na vydávanie učebníc, metodických materiálov a pracovných zošitov pre základné, špeciálne základné, stredné odborné školy aj gymnáziá. Vzniklo vo februári 1997. Momentálne má vo svojom portfóliu viac ako 200 titulov so schvaľovacou doložkou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]