Autor textu: TASR
14.11.2019

Kežmarok: Školský kampus v kasárňach nebude

Kraj našiel iné riešenie.

Foto: Na archívnej snímke kasárne v Kežmarku. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Kežmarok 13.11.2019 (Skolske.sk)

 Umiestnenie troch stredných škôl v areáli bývalých kasární v Kežmarku sa definitívne nezrealizuje. Vedenie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) však pripravilo alternatívne riešenie, a tým je presun Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) do areálu Gymnázia P. O. Hviezdoslava a výstavba nového objektu. „Po veľmi dlhom rokovaní sme našli, myslím si, najoptimálnejšie riešenie. V Kežmarku máme značný odliv gymnazistov do Popradu. Nielen študenti očakávajú kvalitné a moderné gymnázium a to sa nám vďaka investícii podarí. Vznikne moderný komplex dvoch škôl s novou aulou, učebňami i telocvičňou. Vieme, ako sa bude vyvíjať štruktúra študentov v Kežmarku a v okrese, preto chceme, aby mali kvalitné vzdelávanie,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

      Celá investícia by mala byť vo výške 5,9 milióna eur, začať s realizáciou by sa malo už na budúci rok. Nič však ešte nie je isté. „O termíne je predčasné hovoriť, keďže nemáme realizačnú projektovú dokumentáciu, pred nami je územné a stavebné konanie a verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Rekonštrukcia a prístavba bude prebiehať v plnej prevádzke, preto je ťažké odhadnúť dobu výstavby, to bude riešiť harmonogram stavby,“ zdôvodnila hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

      Vizualizácia prístavby vyvolala pomerne veľké ohlasy na sociálnych sieťach. Projekt bol podľa predsedu PSK komunikovaný aj s Pamiatkovým úradom SR, ktorý k nemu nemal pripomienky. Na Zastupiteľstve PSK koncom októbra bola zatiaľ prezentovaná iba štúdia, neschválili sa ešte definitívne finančné prostriedky, a preto ešte nie je možné povedať, či prezentovaný zámer bude aj finálnou verziou stavby.

      Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák, ktorý stál za iniciatívou stredoškolského kampusu v opustenom areáli kežmarských kasární, rozhodnutie zastupiteľstva víta. "Už niekoľko rokov sústavne upozorňujeme na alarmujúcu situáciu stredného školstva v meste. Je potrebné riešiť to komplexne, vrátane Hotelovej akadémie (HA). Kraj sa nestotožnil s projektom kampusu, na druhej strane sa musíme poďakovať vedeniu a poslancom PSK, že sa stotožnili s potrebou vyriešiť situácie a vyslovili súhlas s investičným zámerom,“ skonštatoval.

      Jeleňová dodala, že bolo niekoľko dôvodov, prečo ďalej nepokračovať s plánom umiestniť školy v kasárňach. Pre PSK by to bol najmenej vhodný a najmenej hospodárny zámer. Najzásadnejším argumentom je, že PSK má aj bez areálu vojenských kasární dostatok vlastného majetku. Ďalším z dôvodov je fakt, že kampus ako študentské mestečko neexistuje v ucelenej architektonickej štúdii. Majerský upozornil, že jednou z trhlín projektu bola envirozáťaž, zároveň by niektoré budovy museli zbúrať a postaviť nové, čo by zámer predražilo.

      Riešenie nevyhovujúceho stavu školských budov v Kežmarku sa týka aj HA. Kraj tam plánuje minimálne zámenu, respektíve návrat jednej budovy do vlastníctva PSK a o druhej budove bude ohľadom investícií rokovať so súčasným majiteľom, Evanjelickou cirkvou augsburského vyznania. Podľa Majerského bude HA zmodernizovaná tak, aby žiaci a učitelia dostali potrebnú kvalitu. Zatiaľ zostáva v pôvodných priestoroch, do konca tohto volebného obdobia by to PSK chcel vyriešiť. Jeho slová potvrdil aj Roman Porubän, kežmarský evanjelický farár, podľa ktorého sa najprv vyrieši situácia s gymnáziom a ŠUP, následne sa budú kompetentní zaoberať hotelovou akadémiou.
​​​​​​​
      Budúcnosť kasární je stále otvorená. Keďže niektoré budovy sú aj vo vlastníctve PSK, ten si aktuálne nechal na ne vypracovať statické a znalecké posudky.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]