Autor textu: TASR
13.11.2019

NOVEMBER89: Vysokoškoláci žiadali o podporu robotníkov a roľníkov

Vtedajší režim totiž vyhlasoval, ako neúnavne pracuje pre ich blahobyt. 

Foto:Na snímke forma letáku, ktorým študenti vyzvali aj robotníkov a roľníkov, aby podporili protestný štrajk proti brutálnemu policajnému zásahu 17.

Bratislava 13.11.2019 (TASR)

 Zásah zložiek federálneho ministerstva vnútra Československej socialistickej republiky 17. novembra 1989 v Prahe proti účastníkom demonštrácie vyvolal masívnu vlnu odporu. Vznikol štrajkový výbor vysokoškolákov, k nim sa pridávali umelci a rušili predstavenia v divadlách.

      Vysokoškoláci, umelci, demokraticky zmýšľajúci občania a predstavitelia vtedajšieho disentu si uvedomovali, že splnenie požiadaviek dosiahnu, ak sa k nim pridajú čo najširšie masy obyvateľstva.

      Študenti žiadali o podporu robotníkov v závodoch i v poľnohospodárstve. Vtedajší režim totiž desaťročia vyhlasoval, ako neúnavne pracuje hlavne pre blahobyt robotníkov a roľníkov.

      Niekoľko dní po pražských udalostiach sa po celom území Československa začal masívne šíriť leták s informáciou, že pražskí študenti vstupujú do týždňového štrajku a s požiadavkami študentov. K nemu bola pripojená ako príloha výzva k robotníkom a roľníkom.

      Študenti v dokumente prijatom 20. novembra 1989 vyjadrili svoj rozhodný protest proti brutálnemu zásahu na Národnej triede voči demonštrantom. Trvajú na tom, že zásah prebehol v rozpore s československými zákonmi i medzinárodným právom.

      "Uvedomte si prosím, že to nebol zásah len proti študentom, ale zároveň proti vašim deťom, deťom z robotníckych a roľníckych rodín," hovorí sa v úvode študentskej výzvy.

      V nasledujúcich riadkoch vysvetlili svoje požiadavky na vytvorenie vyšetrovacej komisie a potrestanie vinníkov bez ohľadu na ich postavenie v štátnych a straníckych orgánoch.

      "Vás, robotníkov a roľníkov, ktorí vytvárate svojou každodennou prácou materiálne hodnoty a umožňujete nám študovať a pripravovať sa na svoje budúce povolanie, vyzývame, aby ste sa zamysleli nad vážnymi morálnymi, ekologickými, ekonomickými a politickými problémami našej spoločnosti," konštatuje sa v letáku, ktorý končí vetou: "Obraciame sa preto na Vás, aby ste podporili štrajk a naše požiadavky. Poznáte svoje problémy, a preto nedopustite, aby vo vašom mene hovorili tí, s ktorými nesúhlasíte."

pic
Foto: Foto archív TASR - Vladimír Gabčo

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]