Autor textu: TASR
05.11.2019

Stredoškoláci tvorili so študentmi Univerzity tretieho veku UNIZA

Seniori v skupinách pôsobili ako spolutvorcovia aj mentori.

Foto: Seniori aj juniori. 

Žilina 05.11.2019 (TASR)

Nové skúsenosti, vedomosti, ústretový tvorivý dialóg a dôkaz o potrebe prepojenia generácií priniesli dva októbrové medzigeneračné workshopy dobrovoľníkov z Univerzity tretieho veku (U3V) pri Ústave celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) a študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. TASR o tom informovala koordinátorka U3V Jana Sňahničanová.

      Doplnila, že workshopy sa uskutočnili s podporou Žilinského samosprávneho kraja v rámci projektu Obrázky Slovenska.

Naučili sme sa medzi sebou spolupracovať v medzigeneračnej skupine. Vzácne bolo, že sme spolu veľa komunikovali a mali možnosť vyjadriť svoj názor.

Povedala jedna zo študentských účastníčok.

      Jedno zo stretnutí spestril dokumentárny film o Liptovskej Tepličke. "Následne sa v zmiešaných medzigeneračných tímoch prediskutovali unikáty obce. A seniori s juniormi ich spoločnou prácou zhmotnili do výsledku v podobe letáku, informačného listu, básne a inej propagácie pre potenciálnych návštevníkov obce," uviedla koordinátorka U3V.

      Počas druhého medzigeneračného workshopu pod názvom Mypríbeh účastníci spoločne pátrali po hodnotách, ktoré ovplyvnili ich osobný životný príbeh. "Spoločné tvorivé stretnutie ukončili konkrétnym výstupom. V každej medzigeneračnej skupinke vznikol miniprojekt ako sprievodca po obci, meste, oblasti, ktorú by radi propagovali pre iných, lebo sú na ňu hrdí. Seniori v skupinách pôsobili ako spolutvorcovia aj mentori, ktorí spoločne s partnermi mladšej vekovej kategórie vytvorili jeden harmonicky sa dopĺňajúci tím. A aj o to išlo, aby sa búrali predsudky, viedol ústretový medzigeneračný dialóg a vytvárali spoločné diela," dodala Sňahničanová.
​​​​​​​
      "U3V UNIZA si uvedomuje, že snahou o medzigeneračné učenie neodstráni všetky problémy a predsudky medzi generáciami. Ale s určitosťou vie, že aj malými krokmi prispeje k zlepšeniu vzťahov medzi generáciami. A to je tiež dôvod, prečo sa pripravuje na ďalší vzdelávací medzigeneračný workshop s názvom Vlkolínec," uzavrela koordinátorka U3V.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]