Autor textu: TASR
04.11.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Detektívky, či klasický triler?

Foto: TASR

Bratislava 04.11.2019 (Skolske.sk)

Nové tituly detektívneho či klasického trileru, spoločenského románu či príbehov pre mládež z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Deväť brestov je názov detektívneho trileru domáceho autora Roberta Bryndzu. Kate Marshallová bola vychádzajúcou hviezdou londýnskej metropolitnej polície. Mladej ambicióznej vyšetrovateľke sa podarilo chytiť obávaného sériového vraha známeho pod prezývkou Kanibal z Deviatich brestov. Jej úspech sa však čoskoro zmenil na nočnú moru a Kate zakúsila traumu, zradu aj verejnú potupu. Jej nádejná kariéra sa napokon skončila nevídaným škandálom. Od týchto nešťastných udalostí uplynulo pätnásť rokov. Kate prednáša na univerzite a vedie pokojný život na anglickom pobreží, keď do jej života opäť vtrhne zločin. Na scéne sa objavil imitátor Kanibala z Deviatich brestov, ktorý chce zavŕšiť jeho krvavé dielo.

      Adriana Macháčová ponúka nový spoločenský román s názvom Čo má ona a ja nie? Je príbehom o láske, priateľstve, sklamaní, súcite, ale aj sebectve a obetavosti v živote dvoch generácií. Karin sa po svadbe nasťahuje k manželovým rodičom. Konflikt medzi svokrou a nevestou visí vo vzduchu. Napokon Karin predsa len odhalí tajomstvo, ktoré malo zostať ešte dlho skryté. Časom pochopí, že za svokrinou nevraživosťou je čosi úplne iné. Gréta chce byť dokonalou manželkou. Podlieha vlastnej ilúzii a úmyselne prehliada, že v jej naoko bezchybnom manželstve to škrípe. Ťažkú životnú situáciu sa snaží zvládnuť tak, aby to nik z jej najbližších nepostrehol. Iba nevesta Karin jej zo všetkých síl pomáha a nalieha na ňu, aby si zachránila rodinu. Lenže šokujúca reťaz udalostí všetko mení a Grétinu nádej, že zasa bude dobre, vystrieda zúfalstvo.

      Trikrát Beth je názov trileru z pera Američana Jeffa Abbotta. Po záhadnom zmiznutí Beth Dunningovej padne podozrenie na jej manžela, hoci sa nenašlo telo ani fyzické stopy po vražednom čine. Mariah Dunningová je presvedčená o otcovej nevine, ale zároveň si nevie vysvetliť matkino nečakané zmiznutie. Verí v to, že by ich matka nikdy neopustila. Jedného dňa sa Mariah v preplnenej reštauračnej zóne nákupného strediska pred očami zdanlivo mihne matkina postava. Mariah sa domnieva, že ju naozaj videla. Začne pátrať na vlastnú päsť, pričom natrafí aj na dve ďalšie nedávne zmiznutia žien v Lakehavene. Všetky tri ženy mali to isté meno: Beth. S pomocou blogera Pátrača je odhodlaná zistiť, čo sa naozaj stalo s jej matkou a očistiť tak otcovo meno. Lenže pravda je ešte ohromujúcejšia, než si kedy predstavovala.

      Britská autorka Ruth Ware prichádza s novým trilerom Smrť pani Westawayovej. Jedného dňa, ktorý sa začne ako každý iný, Hal dostane záhadný list, podľa ktorého je vraj dedičkou veľkého imania. Veľmi rýchlo však zistí, že list bol poslaný nesprávnej osobe, ale uvedomí si, že vďaka svojim špeciálnym schopnostiam vykladačky tarotových kariet by mohla poľahky prísť k veľkému majetku. Zanedlho sa objaví na pohrebe zosnulej osoby, kde na ňu doľahne ťažké zistenie, že na celej tejto zvláštnej situácii, kde ide o dedičstvo, niečo veľmi nesedí.

      Reštaurácia The Hills je názov novinky dánskeho autora Matiasa Faldbakkena. Reštaurácia The Hills v Osle pochádza zo starosvetských čias, v polovici 19. storočia ju založil Angličan Hill. Všetko o nej a jej návštevníkoch sa čitateľ dozvie z rozprávania čašníka, záhadnej postavy, ktorá však o sebe a svojom živote neprezradí vôbec nič. Nevie dokonca ani to, ako sa volá. Je akýmsi ironizujúcim a mizantropickým prostredníkom, cez ktorého má čitateľ možnosť dôkladne sa oboznámiť s interiérom a s charaktermi jednotlivých postavičiek, so štamgastom Grahamom, známym aj pod prezývkou Prasa, vždy obklopeným decentným hlúčikom estétov; s o čosi temperamentnejšou skupinou okolo Toma Sellersa či jediným čašníkovým priateľom Edgarom aj jeho dcérou Annou.

      Zuzana Csontosová je autorkou knihy pre deti Marcipán má veľký plán. Marcipán je zlatý retríver, ktorého si panička s láskou chová a rozmaznáva. Neexistuje preňho iný svet než v obklopení načuchraných plyšových vankúšikov. Raz však v televíznych správach zahliadne, ako iný pes zachraňuje topiaceho sa chlapca, a vtedy sa zrodí jeho túžba pomáhať a nielen bezcieľne polihovať, chrúmať granuly a nechať sa "mojkať" paničkou. Utečie z pohodlia domova a vrhá sa do nepoznaného, aby si splnil zrodený sen.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]