Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
20.10.2019

Kultúrne pamiatky a zaujímavosti Nitrianskeho kraja

Dolný Ohaj.

Foto:PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 20.10.2019 (Skolske.sk)

Obec Dolný Ohaj sa nachádza v okrese Nové Zámky. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1293. Archeologické nálezy však dokazujú, že obec bola osídlená už v období neolitu. Z tohto obdobia bolo objavené sídlisko želiezovskej kultúry.
Ni túto lokalitu neobišli v období stredoveku ničivé vojenské vpády. Pre obyvateľov obce bolo najťažšie obdobie tureckých vojen počas 17. stor. Vplyv tureckej nadvlády bol ukončený v r. 1685 cisárskymi jednotkami pod vedením Karola Lotrinského a počas nasledujúceho 18. stor. bola vyľudnená obec osídlená obyvateľstvom z blízkeho okolia i z Moravy.
Dolný Ohaj bol postupne majetkom viacerých zemianskych rodín.

Život v obci v 19. storočí významne ovplyvnil aj rímskokatolícky kňaz, slovenský národný buditeľ, rodák z Budmeríc, Juraj Holček:


Vo svedectve vrábelského dekana Štefana Bublíka z roku 1865 je napísané toto:„Juraj Holček je v Ohaji farárom už 16 rokov, tu si svoje farárske povinnosti rozvážne a chválitebne vykonáva. V kázaní a katechizme je svedomitý, v školských veciach horlivý. Za jeho farárovania bola postavená nová škola v Ohaji a vo filiálke Hul bola rozšírená a novými riadnymi lavicami opatrená. Viacero chudobných chránencov vychoval a skromne zaopatril. K jeho hlavnému zamestnaniu patrí slovenské spisovateľstvo a ako taký je vo svojom národe dostatočne známy." Vráble 4. novembra 1865V roku 1968 pri znovuobrodení Matice Slovenskej bola na budovu Farského úradu medzi prvé a druhé okno zľava nainštalovaná pamätná tabuľa s buskou Juraja Holčeka. Jeho meno nesie Divadelný krúžok, spevácky zbor i Základná škola. http://www.faradolnyohaj.wbl.sk/Historia.html

http://www.faradolnyohaj.wbl.sk/Historia.html



Z minulosti sa v obci zachovalo niekoľko stavebných pamiatok. Dominantou obce je rímskokatolícky kostol z roku 1873.

K novším sakrálnym stavbám patrí Kaplnka blahoslavenej sestry Zdenky, ktorú dal vybudovať farár Pavol Flajžík.
Na cintoríne sa nachádza Lurdská kaplnka. V obci je viacero malých sakrálnych pamiatok v podobe sôch, krížov, pamätných tabúľ a pamätník na počesť padlých v 1. a 2. svetovej vojne.

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková
pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Dolnoohajčania dodržiavajú zvyky a tradície  svojich predkov.  V priebehu roka  je v obci viacero kultúrno spoločenských a športových podujatí, ktorých sa zúčasňujú i ľudia z okolia.

Foto: PaedDr. Helena Rusnáková, jún 2018.
Použitá literatúra:
http://www.obecdolnyohaj.sk/obec-1/historia/
http://www.faradolnyohaj.wbl.sk/Historia.html

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]