Autor textu: Školské.sk
09.10.2019

Mladé talenty v hre na husliach príde podporiť fenomenálny Shlomo Mintz

Izraelský husľový virtuóz sa predstaví 24. októbra.

Foto: Na snímke Shlomo Mintz

Bratislava 09.10.2019 (Skolske.sk)

 Organizátorom jedinej vzdelávacej iniciatívy svojho druhu na Slovensku, projektu „Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov“ sa podaril ďalší obrovský úspech. Naše najsľubnejšie mladé talenty v hre na husliach príde podporiť jeden z najžiadanejších svetových interpretov klasickej hudby – fenomenálny Shlomo Mintz. Izraelský husľový virtuóz, spolupracujúci ako sólista a dirigent s najprestížnejšími orchestrami sveta, sa predstaví 24. októbra v Bratislave pred študentami aj vlastným recitálom s doprovodom vynikajúceho klaviristu Itamara Golana. Mimoriadne žiadaná hudobná udalosť bude otvorená aj pre širokú verejnosť. Limitovaný počet vstupeniek je možné získať za mimoriadnu, dotovanú sumu 5 eur. Tieto podmienky pre edukačný projekt v réžii Komorného orchestra Sinfonietta Bratislava sa podarilo vytvoriť vďaka podpore od  Nadácie VÚB a Fondu na podporu umenia.
 
Nadšencom a znalcom klasickej hudby na Slovensku je každoročne sprostredkovaná návšteva niektorého z najvýraznejších mien spomedzi celosvetovej „prvej ligy“ husľových hviezd už dobre známa.

Sme vďační za to, aký úspešný projekt sa nám podarilo vďaka kľúčovému spojeniu s Nadáciou VÚB vybudovať. Každý rok nám otvárajú svoje nabité diáre tie najzvučnejšie mená v hre na husliach, ktorých umenie majú ľudia vo svete šancu zažiť spravidla len v tých najprestížnejších koncertných sálach. Je pre nás cťou, že ich koncept našich majstrovských kurzov oslovuje a prichádzajú za úplne iných podmienok odovzdať niečo zo svojej geniality mladým študentom, ich pedagógom a nám všetkým.

Hovorí organizátor už 7. ročníka majstrovských kurzov Pavel Bogacz zo združenia Sinfonietta Bratislava a dodáva: „S radosťou oznamujeme, že tento október na zoznam našich hostí pribudne jedinečný izraelský huslista, dirigent a skladateľ Shlomo Mintz, ktorý príde v sprievode nemenej talentovaného kolegu, klaviristu Itamara Golana. Všetkých srdečne pozývame využiť príležitosť vypočuť si ich naživo, ktorá prichádza tak raz za život.“
 

Shlomo Mintz 24. a 25. októbra na Slovensku


Návšteva Shloma Mintza v Bratislave, ktorá je plne hradená z prostriedkov Nadácie VÚB ako aj z verejných zdrojov vďaka Fondu na podporu umenia, začne vo štvrtok 24. októbra o 19.00 sólovým recitálom v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici. Na koncerte, počas ktorého zaznejú diela svetovej literatúry pre husle a klavír od Debussyho, Francka, Brahmsa a dokonca aj vlastná tvorba  samotného Shloma Mintza, bude svetovú jednotku sprevádzať jeho spolupracovník, vynikajúci izraelský klavirista Itamar Golan. Vstupenky na koncert v rámci tejto vzdelávacej iniciatívy je možné získať za dotovanú sumu 5 eur prostredníctvom siete Ticketportal.  
 
Následne 25. októbra poskytne Mintz vyučovacie hodiny, tzv. „master class“, počas ktorých bude svoju techniku a hudobnú interpretáciu s týmto majstrom konzultovať 5 talentovaných študentov - huslistov. Tých odporučí v rámci výberového konania združenie Sinfonietta. Kurzy sa budú konať od 9:30 do 13:30 hod. v koncertnej sále DVORANA na Vysokej škole múzických umení v Bratislave na Zochovej ulici. Vstup na majstrovské kurzy bude voľný a pozvaní sú na ne všetci študenti hudby, pedagógovia ZUŠ, konzervatórií či VŠ.
 
„K projektu podpory novej generácie husľových talentov na Slovensku sa rozhodol pripojiť aj Martin Kubiš, významný slovenský husliar pôsobiaci v írskom Dubline, ktorý pri príležitosti návštevy Shloma Mintza vyrobil majstrovské husle v hodnote 10-tisíc eur a ktoré veľkoryso poskytne do užívania jednému zo zúčastnených mladých huslistov,“ dopĺňa organizátor Pavel Bogacz.
 

Kto je Shlomo Mintz 


Izraelčan Shlomo Mintz patrí medzi absolútnu špičku súčasných interpretov klasickej hudby. Svojimi kolegami, odbornou verejnosťou a aj publikom po celom svete ja uznávaný pre svoju vrodenú muzikálnosť, hraničiacu s genialitou, štylistickú všestrannosť a bezchybnú techniku. Umelec sa narodil v Moskve a v útlom detstve s ním rodičia emigrovali do Izraela. Tam sa jeho výnimočného talentu chopili uznávaní pedagógovia, ktorí ho nasmerovali k legendárnemu Isaacovi Sternovi. Pod jeho patronátom začal Mintz študovať na prestížnej hudobnej škole Julliard v New Yorku, kde bol žiakom Dorothy DeLay a už v 18 rokoch absolvoval svoje prvé turné po koncertných sálach Európy, ktoré si vyslúžilo okamžite mimoriadne ohlasy.
 
Shlomo Mintz sa od svojej mladosti a počas svojej celej kariéry stretával na pódiách s takými zvučnými menami v oblasti klasickej hudby ako Mstislav Rostropovich, Itzhak Perlman, Zubin Mehta, Giulini, Riccardo Muti, Yuri Temirkanov či Ida Haendel. Hosťoval vo filharmonických orchestroch napr. V New Yorku, Philadelphii,  Chicagu, Berlíne či Viedni.
 
Už v 18 rokoch nastúpil aj na paralelnú profesijnú dráhu dirigenta a počas svojho života do dopracoval až na taktovku takých orchestrov ako Royal Philharmonic v Londýne, Israel Philharmonic či NHK Symphony v Japonsku. Dnes 62-ročný všestranný hudobný umelec sa začal v ostatných rokoch venovať aj skladateľskej činnosti a jeho diela pútajú vo svete čoraz väčšiu pozornosť.
 

V minulosti navštívili Slovensko

Vďaka iniciatíve „Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov“ prišlo do Bratislavy v minulosti odovzdať svoje prvotriedne interpretačné a pedagogické umenie už viacero husľových virtuózov. Boli medzi nimi napríklad Julian Rachlin, Ilya Gringolts, Alexandra Soumm, Renaud Capuçon, Midori Goto či Vadim Gluzman.
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]