Bratislava 06.10.2019 (Skolske.sk)
Práca v Krakove na dva týždne, poobede spoznávanie mesta peši, alebo na kolobežke, ktorú nájdete v centre na chodníkoch, námestiach, uličkách. Z poľskej gastronómie neodmietnete mäsové, špenátové, ruské pirohy a ani čokoládu značky Wedel, priamo na Mariackom námestí. Lákadlom je však aj výborná talianska pizéria v malej bočnej uličke, kam sa vrátite aj tri krát, pretože aj atmosféra je tam super. Avšak môžete si jedlo aj sami uvariť, ak bývate v byte.
Lenka, Kristína, Nina a Melisa z Obchodnej akadémie Račianska v Bratislave majú práve tieto zážitky zo zahraničnej stáže v rámci programu Erasmus+. V septembri si vyskúšali ako sa pracuje v účtovníckej firme v Poľsku, zisťovali, či to, čo sa naučili v škole na hodine účtovníctva, dokážu použiť aj vo firme Meritoros. Dva týždne v dresscode a prenikanie do firemnej kultúry, práca v mladom kolektíve a hodina angličtiny s kolegami, boli pre nich celkom novou a dobrou skúsenosťou. Osobitným bonusom bola komunikácia v angličtine a to nielen vo firme, ale aj pri návšteve hradu Wawel, múze živých motýľov, pri plavbe loďou po rieke Visle, a aj pri ochutnávaní gastro – špecialít, či nakupovaní suvenírov. Mentorky vo firme vysoko ocenili ich úroveň angličtiny, ale aj osobnú angažovanosť, samostatnosť v práci, zanietenosť a zodpovednosť.
Pre mňa, sprevádzajúceho pedagóga, boli tieto naše študentky výzvou vyliezť peši na všetky veže mesta a nechať sa uniesť krásnym výhľadom, boli pre mňa prekvapením, že dokážu ísť na koncert vážnej hudby a boli pre mňa objavom, ako sa zo spolužiačok, ktoré doteraz spolu v triede takmer nekomunikovali, sa v Krakove stali kamarátky, bližšie sa spoznali a dokázali sa vzájomne rešpektovať.
„ Začali sme v eTwinningu a teraz pokračujeme v Erasme“, táto Kristínina veta, ktorá zaznela pri spoločnej večeri v jednej reštaurácii, ma pozitívne dojala. Áno, v prvom ročníku sa učili nemecký jazyk ako druhý aj prostredníctvom aktivít v medzinárodnom projekte s rovesníkmi z Varšavy a Thessaloniki práve na tému zdravé jedlo a národná kuchyňa.
V eTwinningu získali schopnosť používať aj v bežnom živote web a aplikácie, schopnosť prezentovať a dobre komunikovať. Už vtedy boli samostatné, iniciatívne a aktívne. V Krakove na Erasme to všetko dokopy pospájali. V prvom ročníku ani netušili, že poľské jedlá, o ktorých diskutovali v eTwinningu on- line, budú vo štvrtom ročníku naozaj ochutnávať práve v Krakove. Erasmus, zahraničná stáž, je pre nich neoceniteľnou skúsenosťou odbornosti a aj testom vlastnej osobnosti.