Autor textu: TASR
04.10.2019

Odborníci opäť skontrolujú zrak škôlkarom

Počas celého školského roka navštevujú materské školy.

Foto: text

Bratislava 04.10.2019 (Skolske.sk)

Zrakoví terapeuti aj tento rok skontrolujú zrak tisícom detí v škôlkach na celom Slovensku. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) spúšťa štvrtý ročník programu Zdravé oči už v škôlke, ktorého hlavným cieľom je prevencia a včasné odhalenie očných ochorení u detí.

      Vyškolení pracovníci ÚNSS počas celého školského roka navštevujú materské školy, aby skontrolovali, či deti nemajú nábeh na niektorú z najčastejších porúch zraku, ako krátkozrakosť, ďalekozrakosť, anizometropia, tupozrakosť či škúlenie. Všetky spôsobujú zníženie zrakovej ostrosti a musia sa korigovať okuliarmi. „Škôlkar väčšinou nevie sám povedať, že vidí horšie alebo inak, preto si poruchu zraku nemusí všimnúť ani rodič,“ povedala primárka Kliniky detskej oftalmológie v Národnom ústave detských chorôb a odborná garantka projektu Beáta Bušányová.

      Odborníci preto pri kontrole využívajú prístroje na skríningové meranie zraku. „Kontrola je rýchla, dieťaťa sa vôbec nedotýkame, pretože meriame na diaľku,“ hovorí riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová. 

Prístroj nám v podstate premietne do čísel to, ako škôlkar vidí, a naši pracovníci to vyhodnotia. Výhodou je tiež to, že dieťa sa pri meraní nachádza v známom prostredí. Každé dieťa dostane certifikát o vyšetrení, ktorý v prípade odchýlky rodič zanesie pediatrovi a ten ho môže poslať na vyšetrenie k oftalmológovi.

pic
Foto: text

      Minulý rok pracovníci ÚNSS skontrolovali oči 20.285 škôlkarom a 2955 z nich dostalo odporúčanie na kontrolu zraku odborníkom. Projekt sa každoročne rozširuje aj vďaka podpore občianskeho združenia Billa ľuďom a tento rok sa doň od polnoci 4. októbra môžu cez webovú stránku prihlasovať škôlky z celého Slovenska, ktoré majú záujem u detí realizovať merania zraku. Každý rodič podpíše informovaný súhlas a uvedie kontakt na seba. Ak nerozumie nejakým nameraným hodnotám, môže sa pýtať odborníkov.
​​​​​​​
      Novinkou tohto ročníka sú sady drevených edukačných hračiek, na ktorých si prostredníctvom navliekania šnúrok deti môžu precvičovať zrak a jemnú motoriku. „Tieto hračky sú skvelými prostriedkami pri liečbe tupozrakosti, ale možno pomocou nich aj zistiť, či dieťa nemá ťažkosti s videním pri zvládaní hry,“ priblížila Bušányová. Ak dieťa vidí zle, môže mať neskôr problémy s učením či pohybom.

pic
Foto: text

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]