Autor textu: TASR
03.10.2019

Študenti budú diskutovať o témach medicíny, práva a etiky

Prvá séria diskusií bude v Bratislave.

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 03.10.2019 (TASR)

 Budúci lekári, farmaceuti a ďalší študenti budú od stredy diskutovať o "dokonalom človeku" a tom, prečo ostať liečiť slovenských pacientov. Účastníci Univerzitných diskusií (Universitatis disputationes) v Bratislave, v Martine a v Košiciach, začínajúcich sa v stredu, sa tiež budú zaoberať tým, ako nepoľaviť v snahe kriticky uvažovať a ako zvládnuť dôležité právno-medicínsko-etické rozhodnutia. Cieľom podujatia, ktoré organizuje Komora pre medicínske právo – Medius, je prepájanie univerzitného prostredia s odbornou praxou. TASR o tom informoval projektový manažér Mediusu Pavol Boka.

      Diskusie sú podľa organizátorov určené predovšetkým študentom humanitných odborov, ale aj ľuďom z praxe, teda zdravotníckym pracovníkom, právnikom, farmaceutom a bioetikom. Vítaní sú aj laici, ktorí sa zaujímajú o túto problematiku. "Sú vedené interaktívnym spôsobom. Hlavnými aktérmi sú pozvaní diskutéri z rôznych oblastí, ktorí sa vyjadria k téme diskusie. V diskusii dochádza k výmene pohľadov a názorov diskutérov, čo motivuje samotné publikum na to, aby do diskusie zasahovalo svojimi otázkami, prípadne podnetmi a postrehmi," vysvetlil Boka.

      Začiatok diskusií podľa neho siaha do roku 2011, keď sa realizovali na akademických pôdach pre študentov práva a medicíny.

V roku 2012 sa tieto diskusie preformovali do projektu pod názvom Universitatis disputationes. Od roku 2015 sa diskusie realizovali už na neformálnej pôde s komorným charakterom. Tým sa stali atraktívnejšie nielen pre študentov, ale aj pre širokú verejnosť.      

      "Podujatia sú jedinečnou príležitosťou, ako sa pozrieť na rôzne témy, s ktorými sa často aj ako budúci lekári stretneme. Veľmi si cením pripravenosť všetkých diskutujúcich, odbornosť, promptnosť a nadšenie, s akým reagujú aj na naše otázky," povedala študentka medicíny Ester Tomajková.
​​​​​​​
      Prvá séria diskusií na tému Dokonalý človek? sa koná v stredu v Bratislave a 30. októbra v Košiciach. Bude venovaná téme nových technológií, ktoré otvárajú technické možnosti na zlepšovanie fyzických a kognitívnych schopností človeka, a tomu, aké otázky otvárajú v medicíne, práve, etike a morálke. Druhá séria diskusií s názvom Všade dobre, doma najlepšie! sa uskutoční 8. októbra v Martine, 9. októbra v Bratislave a 6. novembra v Košiciach a bude sa zaoberať tým, aká je motivácia slovenských absolventov medicíny a farmácie ostať liečiť slovenských pacientov. Vstup na diskusie je bezplatný.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]