Autor textu: Katarína Winklerová
02.10.2019

Ceny SOZA prebudili dosky Pavla Országa Hviezdoslava 

Udeľujú sa raz ročne  za výsledky dosiahnuté pri verejnom uvádzaní hudobných diel. 

Foto: K. Winklerová

Bratislava 02.10.2019 (Skolske.sk)

      V prvý októbrový večer sa uskutočnil v priestoroch bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava galavečer odovzdávania cien Slovenského ochranného zväzu autorského za rok 2018.. Sprievodkyňou večera bola Vera Wisterová. Program bol veľmi bohatý v rôznych oblastiach umenia a kultúry. Oku diváka boli pred každou kategóriou poskytnuté krátke videovizitky daného interpreta alebo textára. Medzi nimi sa tiež objavila vizitka speváčky a skladateľky Celeste Buckingham, ktorá sa na pódiu ohriala hneď dvakrát. Raz vďaka svojmu hudobnému vystúpeniu a druhýkrát si už prišla prevziať cenu pre najúspešnejšieho mladého autora. Týmto ocenením sa môže pochváliť už druhý rok po sebe. Cenu SOZA za zvukový nosič získal známy slovenský raper Kali. Ten sa počas večera objavil na javisku tiež niekoľkokrát.

      Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2018 si prevzal s ďakovným slovom textár Vlado Krausz. Ten má na svojom konte pripísaných už niekoľko najhranejších rádiových hitov, ktorým tvoril texty. Hovoríme napríklad o skladbách pre Adama Ďuricu, Katku Knechtovú, či nemenej známu kapelu IMT Smile, ktorá z dosiek divadla neodišla naprázdno. Ich líder - Ivan Tásler - totiž získal cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel. Cenu za najhranejšiu skladbu si prevzala speváčka Emma Drobná za pieseň Words. Rádio Sity sa potešilo ocenením za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní.

      Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo, ktorá je honorovaným ocenením, získal za rok 2018 Vladimír Bokes. Bokes zastupuje v umení odvetvie súčasnej vážnej hudby. SOZA udeľuje tiež istý typ ocenenia umelcom, ktorí už dnes medzi nami nie sú. Ide o zápis do Zlatej knihy SOZA, pričom tento zápis môže získať laureát, ktorý sa v značnej miere zaslúžil o rozvoj slovenskej hudby. Za uplynulý rok sa dostalo tejto cti Fricovi Kafendovi a Marekovi Brezovskému. 
Richardovi Müllerovi pripadlo ocenenie SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí. Cenu zaňho prevzala jeho partnerka a syn Markus, ktorý si vyslúžil silný potlesk divákov, v mene otca poďakoval. 

      Na záver galavečera vystúpila skupina IMT Smile spolu s Kalim. Odprezentovali akustickú verziu ich spoločnej skladby - Poď so mnou. 
​​​​​​​
      Všetkým našim umelcom želáme veľa kreatívnych myšlienok, energie, chuti a nápadov pre novú tvorbu a tešíme sa na ďalší rok. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]