Autor textu: Vladimír Bačišin
31.08.2019

Abeceda ekonomiky – Jeremy Bentham

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: Pixabay

Bratislava 31.08.2019 (Skolske.sk)

Jeremy Bentham (1748 – 1832) je známy ako filozof a sociálny reformátor. Jeho príspevok k ekonómii bol najmä filozofický.  Zaviedol do ekonómie predstavy o užitočnosti.

Narodil sa v rodine prosperujúceho advokáta. Jeho otec poskytol deťom vynikajúce vzdelanie. Jeremy Bentham získal právnické vzdelanie, ale nikdy sa nevenoval právnickej praxi. Chcel zlepšiť pomery v Anglicku. Preto navrhoval reformy v oblasti pôrodnosti, volebného práva pre všetkých vrátane žien, legalizácie odborov a sociálnych služieb. Presadzoval stavbu modelového väzenia s názvom Panoptikon. Nepostavili ho v Anglicku, ale v ruskom hlavnom meste Sank Peterburg. Architektonický koncept budovy umožňje stály dohľad nad jej obyvateľmi.

Jediným významným príspevkom Jeremy Benthana k ekonómii je práca s nie veľmi lichotovým názvom Obrana úžery (Defence of Usury - 1787). Motívom napísania práce bolo to, že už od stredoveku sa viedli spory, či majú byť zákonom obmedzená výška úrokov, a či majú byť pôžičky vôbec spojené s úrokmi. Adam Smith bol proti vysokým úrokom.

Jeremy Bentham tvrdil, že neexistujú žiadne dôvody pre určovanie ceny za používanie peňazí, tak ako neexistujú dôvody určovania ceny za tovary. Tvrdil, že k človek súhlasí s vysokými úrokmi, tak je ťažké úžeru posudzovať ako priestupok zakázaný zákonom.

​​​​​​​

V čom bola podstata sporu. Na jednej strane sporu je tvrdenie, že peniaze si požičiavajú chudobní ľudia a úroky ich ničia. Na druhej strane je tvrdenie, že ľudia nesplácajú pôžičky a toto riziko treba poistiť vyššími úrokmi, ktoré nahradia straty kvôli neplatičom.

Hlavným dôvodom proti zákonom regulujúcim výšku úrokov sú ich nepriaznivé dopady na ekonomiku. Prvým negatívnym dopadom je to, že ľudia nebudú môcť zarábať na peniazoch. Druhým dôvodom je to, že chudobným a aj podnikateľom sa sťaží prístup k peniazom. Ľudia môžu začať vyhľadávať iné spôsoby získania peňazí. Napríklad je to tajné bankovníctvo, alebo krádeže tovarov. Adam Smith prišiel k záveru, že jeho podpora zákonov proti úžere bola omylom.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]