Autor textu: Vladimír Bačišin
29.08.2019

Abeceda ekonomiky – čo je to monopson

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike

Foto: Pixabay

Bratislava 29.08.2019 (Skolske.sk)

 
Slovo monopson pochádza z gréckeho slova monos, čo je jediný a opsōnía, čo sa prekladá ako  nakupovať,  Monopson je v ekonómii stav, keď existuje iba jeden, ktorý kupuje jeden typ tovaru, alebo služby. Tento tovar poníka viac firiem. Je to jedna z foriem nedokonalej konkurencie, súmerná s monopolom.
​​​​​​​
Napríklad na trhu práce je veľký počet zamestnancov. Na druhej strane je len jeden podnik, ktorý môže nakupovať prácu. Môže to byť aj niekoľko firiem spojených do jednej skupiny a môže pôsobiť ako jediný zamestnávateľ. Zamestnanci väčšinou nie sú združení v jednom odbore. Tieto prípady sa stávajú vtedy ak v malom meste len jeden podnik len v jednom odbore. Je to napríklad textilný podnik, kde sa šijú odevy. Iný podnik tohto typu je veľmi ďaleko. Doprava do neho je časovo náročná a relatívne drahá. Preto ženy, ktoré šijú odevy sú nútené prijať monopsonickú mzdu. Podobným prípadom je to ak v malom meste je jediná baňa s hnedým uhlím. Iné bane sú takpovediac v nedohľadne.

Monopsonistická spoločnosť, teda jediný zamestnávateľ, stanovuje mzdovú sadzbu a pracovníci sú buď nútení prijať takúto sadzbu alebo hľadať iné zamestnanie.

Trh práce s prvkami monopsonie nie je neobvyklý. Obzvlášť často sa takéto situácie vyskytujú v malých mestách, kde je iba jedna veľká spoločnosť - zamestnávateľ.

Teóriu monopsonov vyvinula ekonómka Joan Robinson vo svojej knihe Ekonómia nedokonalej konkurencie (1933). V roku 1987 ju vydalo nakladateľstvo Pravda. Ekonómovia používajú termín „monopsonná sila“ podobným spôsobom ako „monopolná sila“ ako skratku pre scenár, v ktorom je v obchodnom vzťahu jedna dominantná sila. Tá je schopná stanoviť ceny, aby maximalizovala zisky, ktoré nepodliehajú konkurenčné obmedzenia. Monopsonná sila existuje, keď jeden kupujúci sa stretáva s malou konkurenciou zo strany ostatných kupujúcich,  v prípade práce alebo tovaru. Je schopná určiť cenu za prácu alebo tovar, ktorý kupujú, na nižšej úrovni, ako by tomu bolo na konkurenčnom trhu.
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]