Autor textu: Školské.sk
17.08.2019

Cigánsky Bašavel už desať rokov rúca predsudky o Rómoch

Patrí medzi obľúbené festivaly a darí sa mu od samého začiatku.

Foto: Na Cigánskom Bašaveli vystúpi aj fantastická huslistka a primáška Barbora Botošová.

Bratislava 17.08.2019 (Skolske.sk)

 Ak deťom dáte príležitosť, pozornosť a oporu, dokážu veľké veci. Občianske združenie Divé maky už desať rokov organizuje festival Cigánsky Bašavel. Jeho hlavným programom sú vystúpenia mladých rómskych talentov, ktoré podporuje. Tento rok oslávi svoje okrúhle 10. výročie v sobotu 24. augusta 2019 na hrade Devín.
 
Cigánsky Bašavel patrí medzi obľúbené festivaly a darí sa mu od samého začiatku. Občianske združenie zorganizovalo festival ako prejav vďaky pre darcov, média a fanúšikov, ktorí finančne podporujú rozvoj, vzdelanie a talent mladých Rómov. Už na prvý ročník prišlo na hrad Červený kameň vyše 1000 návštevníkov. Atmosféra a vystúpenia detí rúcajú všetky predsudky o Rómoch. Stánky s hand made výrobkami, tradičnými rómskymi špecialitami a tvorivé dielne s rómskymi remeslami na festivale dokazujú, že aj Rómovia sa chcú vzdelávať, pracovať a byť úspešní. Na festivale tradične býva aj Živá knižnica, kde sa študenti Divých makov delia o ich silné životné príbehy. Hoci je každý iný, jedno majú spoločné. Všetky tieto deti dostali aj vďaka Divým makom šancu sa rozvíjať.

Za celé roky sa vďaka Bašavelu vyzbieralo viac ako 33.000 EUR, z čoho sa nesmierne tešíme. Výnos z Bašavelu putuje na projekty Divých makov a na podporu detí, ktoré nemajú darcov.

Hovorí zakladateľka združenia Divé maky, Barbora Mistríková.

Bašavel putuje po Slovensku

Dodnes na ročníky Cigánskeho Bašavelu zavítalo vyše 20 000 tisíc návštevníkov, na pódiách odohralo približne 80 kapiel zo Slovenska a zahraničia a vystúpilo vyše 150 mladých talentovaných rómskych detí. Divé maky sa na multižánrovom open air festivale predstavili na rôznych miestach – na hrade Červený kameň, v Amfiteátri Senec a v Bratislave na Magio Pláži, v Eurovei a na hrade Devín. Cigánsky Bašavel prešiel rôznymi témami, ako napríklad “Návrat ku koreňom“ či “Fúzie“, ktoré sú o prepájaní rómskej a slovenskej kultúry a o spolupráci, ktorá je obohacujúca pre obe kultúry. „Tento rok bude Cigánsky Bašavel v znamení spájania sa Rómov a nerómov a zároveň celej spoločnosti. Chceme poukázať na to, aké dôležité je spolupracovať, lebo to je zároveň aj cesta, ako sa lepšie spoznávať a chápať,“ hovorí senior manažérka organizácie Divé maky, Mária Potočárová Rybaričová.
 

Čo ponúkne Bašavel

Jubilejný ročník Cigánskeho Bašavelu oslávi svoje 10. výročie na hrade Devín 24. augusta 2019. Počas celého popoludnia od 14.tej hod až do večera ponúkne to najlepšie z rómskej kultúry, hudby a umenia. V romantickom prostredí sa predstavia rómske kapely z Maďarska, , Českej republiky a Slovenska. Vystúpia známe tváre ako Lyric, Lasky, Kamil Mikulčík, Jarka Gavačová, Braňo Jobus, Marcel Forgáč, Dorota Nvotová či herečka Kamila Mitrášová, ktorá si zahrala hlavnú úlohu vo filme Loli Paradička. „Na naše deti sme nesmierne hrdí a sme šťastní, keď vidíme, že naša práca má zmysel. Jubilejnému ročníku želám hlavne krásne počasie a aby si návštevníci odniesli čo najviac pekných zážitkov. Deti z Divých makov pod vedením Barborky Botošovej a jej tímu pripravujú pri príležitosti 10 výročia Bašavelu naozaj strhujúci Galaprogram,“ hovorí senior manažérka organizácie Divé maky, Mária Potočárová Rybaričová.
 
Pri temperamentnej hudbe nebudú chýbať ani tento rok stánky s rómskymi špecialitami a hand-made výrobkami. Pre najmenších je pripravené divadelné predstavenie, cirkus, animátori, detský kútik, súťaže či maľovanie na tvár. Novinkou bude virtuálna realita na tému, aké je to byť v koži Róma v našej spoločnosti.
 
Všetky informácie o Cigánskom Bašaveli nájdete na http://ciganskybasavel.sk/
 

Divé maky

Cieľom občianskeho združenia Divé maky je vyhľadávať mladé rómske talenty a podporovať ich vzdelanie a talent prostredníctvom individuálnych darcov. Ich rodinné alebo sociálne podmienky im často nedovoľujú rozvíjať svoje nadanie. Prostredníctvom projektov Divých makov rómske deti a mladí dostávajú šancu na vzdelanie, sú motivovaní k lepším výkonom, učia sa cieľavedomosti aj vytrvalosti. Vďaka darcom z nich môžu vyrásť úspešní mladí ľudia, ktorí sami budú môcť pomáhať komunite, z ktorej pochádzajú.           

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]