Autor textu: TASR
14.08.2019

Na novom Zélande objavili fosíliu obrovského tučniaka 

Ide už o druhý druh obrovského tučniaka, ktorého našli v tejto oblasti.

Foto:Dr. Vanesa De Pietri, Paul Scofield a Gerald Mayr skúmajú fosíliu Crossvallia waiparensis v múzeu Canterbury. Foto / Múzeum v Canterbury

Wellington 14.08.2019 (TASR)

– Fosíliu obrovského tučniaka - rozmermi takmer ako dospelý človek - objavili na Južnom ostrove Nového Zélandu. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie vedcov o tom píše agentúra AFP. 
      Rozmerný nelietavý vták meral na výšku takmer 1,6 metra a vážil približne 80 kilogramov, čo je štyrikrát viac než dnešný 40 centimetrov vysoký tučniak obrovský.

      Novoobjavený tučniak s názvom Crossvallia waiparensis lovil vo vodách neďaleko dnešného Nového Zélandu v starších treťohorách (čiže v období paleocénu, pred 66-56 miliónmi rokov).

      Amatérsky hľadač fosílií našiel skameneliny stehenných kostí tohto vtáka ešte vlani, pričom za nový druh bol živočích vyhlásený tento týždeň v odbornom časopise Alcheringa: An Australian Journal of Paleontology.

      Vanesa De Pietriová, vedkyňa z Canterburského múzea v meste Christchurch, uviedla, že ide v poradí už o druhý druh obrovského tučniaka, ktorý bol v danej oblasti nájdený. "Opäť to potvrdzuje náš predpoklad, že tučniaky dosahovali v ranných štádiách svojho vývoja obrovské rozmery," dodala.

      Vedci špekulujú, že za vyhynutím obrovských druhov tučniakov môže byť objavenie sa iných veľkých morských predátorov, ako sú rôzni príslušníci rodu plutvonožcov (čeľade: tuleňovitá, mrožovitá a lachtanovitá), ako aj rôznych zubatých veľrýb - medzi ktoré sú radené napríklad delfíny.   

      Nový Zéland je preslávený fosíliami obrovských vtákov, keďže bol v minulosti domovom nelietavých vtákov moa, dosahujúcich výšku až 3,6 metra, alebo orla Haastovho s rozpätím krídiel 2,6 metra. 

      Len minulý týždeň pritom Canterburské múzeum oznámilo objav fosílie nového druhu papagája, ktorý dosahoval výšku až jeden meter a v oblasti žil približne pred 19 miliónmi rokov. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]