Autor textu: Školské
02.08.2019

Súkromné gymnázium v Bardejove zmenilo zriaďovateľa

Založené bolo v roku 2004 a študuje v ňom 93 žiakov.

Foto: Druhá zľava riaditeľka gymnázia Renáta Tulejová, vedľa nej britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth

Bratislava 02.08.2019 (Skolske.sk)

Slovenská vzdelávacia spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien /DSA/ sa stane od 1. septembra novým zriaďovateľom Súkromného gymnázia na Nám.arm. gen. L. Svobodu 16 v Bardejove. Zmenu zriaďovateľských kompetencií už potvrdilo aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Gymnázium bolo založené v roku 2004 a študuje v ňom v štyroch triedach 93 žiakov. Zapojilo sa úspešne aj do programu DofE (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu), čo je komplexný rozvojový program pre mladých ľudí, ktorého história siaha až do roku 1956.

Ako povedal predseda Predstavenstva spoločnosti Deutsch- Slowakische Akademien Marek Nikel, nový zriaďovateľ hodlá využiť na bardejovskom gymnáziu svoje know-how a skúsenosti, ktoré získal jednak ako súčasť nadnárodnej vzdelávacej siete, ale aj počas piatich rokov svojho úspešného pôsobenia na Slovensku. Plánuje skvalitniť predovšetkým výučbu jazykov. Popri zachovaní doterajšieho rozsahu štúdia anglického jazyka budú mať študenti možnosť výučby nemčiny, do ktorej sa zapoja aj lektori z partnerských nemeckých škôl. Nový zriaďovateľ plánuje využívať  pri výučbe nemeckého jazyka formu videokonferencií, to znamená, že študenti v Bardejove budú počas hodiny nemčiny naživo prepojení s lektorom v Nemecku. Ide o najmodernejšie metódy výučby jazykov tzv.  e-learning a distance learning. Nový zriaďovateľ preto plánuje investovať aj do vybavenia jazykových učební. DSA má ambíciu vytvoriť z bardejovského  gymnázia elitnú vzdelávaciu inštitúciu, ktorá pomôže pripravovať svojich absolventov pre ich štúdium na vysokých školách u nás i v zahraničí. Škola by tak zároveň reagovala na nové požiadavky trhu práce, súvisiace s priemyselnou revolúciou Industrie 4.0., čiže postupujúcou robotizáciou a automatizáciou, ktorá mení aj nároky na vedomosti a zručnosti absolventov škôl.

Pre učiteľov a študentov bardejovského gymnázia budú pripravené výmenné pobyty a stáže na partnerských školách a odborných školiacich strediskách u nás i v Nemecku. Budú sa tiež môcť tešiť na zaujímavé stretnutia a diskusie s poprednými slovenskými manažérmi, diplomatmi a akademikmi. 

 Marek Nikel


Nový zriaďovateľ bardejovského gymnázia - spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien je najväčším prevádzkovateľom súkromných materských, základných a stredných škôl na Slovensku. Spravuje u nás celkovo 10 škôl. DSA vznikla ako dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG – Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft so sídlom v Magdeburgu.
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]