Autor textu: TASR
22.07.2019

Slovenské deti získali vo futbalovej Onko Lige zlato a striebro 

Zahanbiť sa nedali ani chlapci a dievčatá v kategórii do 18 rokov.

Foto: Veronika Miháliková Slovenské deti priniesli futbalového turnaja Onko liga 2019 vo Varšave dve medaily. Zlatú získali v kategórii do 12 rokov, s

Prešov/Varšava 22.07.2019 (TASR)

Slovenská výprava detí, ktoré krajinu reprezentovali na medzinárodnom podujatí Onko Liga 2019, sa v pondelok vrátila z futbalového turnaja vo Varšave. Z poľskej metropoly, kde súťažili deti, ktoré majú za sebou náročnú liečbu onkologických ochorení, priniesla domov zlaté a strieborné medaily. 

      Len nedávno sa väčšina z členov tejto výpravy vrátila zo Svetových hier víťazov v Moskve, kde získala 15 pódiových umiestnení. Stačil krátky oddych a zmiešané futbalové družstvo v kategórii 12-ročných zvíťazilo na ďalšom medzinárodnom turnaji. Zahanbiť sa nedali ani chlapci a dievčatá v kategórii do 18 rokov, ktorí sa prebojovali do finále a napokon získali strieborné medaily.

      Kapitánom futbalového tímu do 18 rokov bol Prešovčan Lukáš Brilla, ktorý v detstve prekonal ťažké ochorenie. Teraz sa naplno venuje športu a pomáha svojim malým kamarátom, ktorých postihol podobný osud. V súčasnosti pôsobí ako člen občianskeho združenia Športom k radosti v Prešove a pre svojich kolegov z tímu je inšpiráciou a príkladom, ako bojovať a víťaziť. 

      Lukášovi diagnostikovali v dvoch rokoch lymfoblastickú leukémiu. Počas dlhej a náročnej liečby nesmel chodiť von a pohybovať sa na slnku. Po dvoch rokoch od vyliečenia sa choroba vrátila a on musel absolvovať ďalšie tri roky chemoterapie.



      Liečba trvala skoro päť rokov, ale Lukáš sa nevzdal a s odhodlaním sa pustil do práce, aby sa mohol naplno venovať tomu, čo ho baví, a to je šport. Dnes je 17-ročný mladík hráčom extraligového volejbalového klubu VK Mirad PU Prešov a slovenským reprezentantom v plážovom volejbale. S bratrancom Jurajom sa tento rok stali dvojnásobnými majstrami Slovenska v plážovom volejbale.
​​​​​​​

   FOTO: Slovenské deti priniesli futbalového turnaja Onko liga 2019 vo Varšave dve medaily. Zlatú získali v kategórii do 12 rokov, striebornú ich kolegovia v kategórii do 18 rokov. Na snímke kapitán strieborného tímu Lukáš Brilla z Prešova. FOTO Varšava – Veronika Miháliková.

„Odchádzali sme do Varšavy prvýkrát, ale na podobných turnajoch sme už boli, a preto sme verili, že sa domov vrátime s medailou. Odovzdali sme na trávniku aj posledné sily, ale nestačilo to na zlato v kategórii U18, no tešíme sa, že sme mohli byť opäť spolu,“ povedal.     

 17-ročný Lukáš
pic
Foto: Veronika Miháliková, Slovenské deti priniesli futbalového turnaja Onko liga 2019 vo Varšave dve medaily. Zlatú získali v kategórii do 12 rokov, striebornú ich kolegovia v kategórii do 18 rokov.
pic
Foto:Veronika Miháliková, Slovenské deti priniesli futbalového turnaja Onko liga 2019 vo Varšave dve medaily. Zlatú získali v kategórii do 12 rokov, striebornú ich kolegovia v kategórii do 18 rokov.
pic
Foto: Veronika Miháliková, Slovenské deti priniesli futbalového turnaja Onko liga 2019 vo Varšave dve medaily. Zlatú získali v kategórii do 12 rokov, striebornú ich kolegovia v kategórii do 18 rokov.

 Onko Liga 2019 sú prvé medzinárodné majstrovstvá vo futbale pre deti s onkologickým ochorením, ktoré sa konali v komplexe Akadémie telesnej výchovy vo Varšave 19. až 21. júla za účasti detí z rôznych miest Poľska a Litvy, Česka, Turecka, Ukrajiny a Slovenska. Ide o úplne nový projekt poľskej neziskovej organizácie Nadácia splnených prianí (Fundacja Spelnionych Marzeň) z Varšavy. Tá je rovnako organizátorom Onko Olympiády, ktorá spája deti z celej Európy už od roku 2007.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]