Autor textu: Vladimír Bačišin
20.07.2019

Abeceda ekonomiky – kto bol John Locke

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: John Locke (1632 – 1704)

Bratislava 20.07.2019 (Skolske.sk)

John Locke (1632 – 1704) sa venoval ekonomike najmä ako filozof. Presadzoval súkromné vlastníctvo, ale aj to aby štát čo najmenej zasahoval do ekonomiky. Bol mysliteľom, ktorý vytvoril filozofické základy kapitalizmu vo Veľkej Británii.

John Locke obohatil ekonómiu o päť podnetov. Tri mali filozofickú povahu a dve ekonomickú. Povedal, že súkromné vlastníctvo je správne. Okrem toho rozvíjal metódu skúmania ekonómie, ktorá povedala, že je vedou. Jeho metodológia vychádzala z toho, že ľudia sa správajú racionálne a reagujú na finančné podnety.

John Locke sa zaoberal teóriou peňazí a úrokov. Bol proti vládnym zásahom do výšky úrokov.
Najdôležitejšou myšlienkou Johna Lockeho bola obhajoba práva jednotlivca na súkromný majetok. Jeho teória vychádzala z nasledovných myšlienkových pochodov. Prvá myšlienka pozostávala z tvrdenia, že ľudia majú právo na vlastnú prácu a jej plody. Druhá myšlienka bola založená na tvrdení, že ľudia získali pôdu preto, lebo ju spojili s ich vlastnou prácou.

Od tejto obmedzenej obhajoby vlastníctva sa presunul k väčšiemu rozsahu obhajoby vlastníctva. Prečo sa tým zaoberal? Vo Veľkej Británii  XVII. storoćia rýchlo rástol súkromný obchod. Dostal sa však do konfliktu s prevládajúcimi cirkevnými a feudálnymi inštitúciami. Vychádzalo sa z tvrdenia. Boh dal všetkým pôdu.

S oprávnením súkromného vlastníctva prišiel až John Locke. Najprv vyslovil tvrdenie, že ľudia majú právo na vlastnú prácu a na jej plody. Ľudia pôdu získali tak, že ju spojili s jej prácou. Bolo to prijateľné len vtedy keď bolo dosť pôdy pre všetkých.
​​​​​​​
Širšie zdôvodnenie súkromného vlastníctva bolo založené na tom. Peniaze sa kapitál sú výsledkom minulej práce.

John Locke zanechal  filozofický odkaz pre mysliteľov a politikov 18. storočia, najmä v liberálnej línii. Jeho diela mali hlboký vplyv na Voltaira, svojou teóriou spoločenskej zmluvy ovplyvnil Alexandra Hamiltona, Jamesa Madisona a Thomasa Jeffersona. Jeho spisy boli priamo využité pri formulácii Vyhlásenia nezávislosti a americkej ústavy. 

Súvisiace články:
​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – William Petty​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – Thomas Mun​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – čo je to výmenný obchod



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]