Autor textu: TASR
17.07.2019

Technická akadémia získa vďaka partnerstvu s USA 3D tlačiarne 

Ide o veľkoformátové tlačiarne Invent3D 300.

Foto: TASR

Spišská Nová Ves 17. júla (TASR)

 Vďaka spolupráci s americkým partnerským mestom Youngstown získajú študenti Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi dve 3D tlačiarne. Z tamojšieho Mestského úradu informovali, že „Youngstown - Spišská Nová Ves Sister Cities Program“ (YSC) je nezisková organizácia založená americkými občanmi slovenského pôvodu, ktorá od roku 1991 poskytuje Spišskej Novej Vsi rôznu technickú i finančnú pomoc.    

Keďže Youngstown je centrom amerického federálneho programu na vývoj komerčných aditívnych výrobných procesov, známych aj ako 3D tlač a niektoré z najväčších a najinovatívnejších 3D tlačiarní na svete sa nachádzajú v podnikateľskom inkubátore v Youngstowne, napadla nám myšlienka darovať takéto tlačiarne aj pre účely vzdelávania na Spiši.

Objasnil nápad ďalšej konkrétnej spolupráce podnikateľ Robert Wasko z Youngstownu. 

      Podľa koordinátorky projektu Márie Dutkovej sa po konzultácii s odborníkmi rozhodlo o tom, že technológie za niekoľko tisíc dolárov z USA budú najlepšie využité na pôde Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi. 

      Ide o veľkoformátové tlačiarne Invent3D 300, ktorých program má mnoho inštruktorov v Spojených štátoch. Zástupcom Youngstown Sister Cities sa však podarilo dohodnúť s prezidentom spoločnosti Jackom Scottom a viceprezidentkou Julie Michael Smithovou ich osobnú účasť na školení pedagógov v Spišskej Novej Vsi, ktoré sa uskutoční tento týždeň. Celkovo ide o ich prvé školenie v Európe. „Prebiehajúce školenia, otázky a pomoc budú prebiehať prostredníctvom virtuálnych tried zriadených v Youngstowne a budú dostupné pre anglicky hovoriacich učiteľov a študentov,“ dopĺňa mestský poslane v Spišskej Novej Vsi Adnan Akram. Konverzáciu v reálnom čase budú uľahčovať rôzne internetové programy, napr. Team Viewer a ďalšie.      

Naša partnerská organizácia YSC vyzbierala v priebehu posledných šiestich mesiacov od obyvateľov a miestnych podnikateľov 12.500 dolárov s cieľom zabezpečiť tlačiarne a školenia pre našich študentov. Plánuje v tomto programe pokračovať ešte dva roky. Na Spiš chce poslať ešte zložitejšie tlačiarne s dvojitou hlavou, za čo sa chcem v mene všetkých veľmi poďakovať.

Uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.  
​​​​​​​
      Tlačiareň Invent3D je navrhnutá výhradne pre vzdelávacie účely. Študenti sa naučia nielen spôsob fungovania tlačiarne, ale dozvedia sa viac aj o ich fyzikálnych vlastnostiach a inžinierskych aplikáciách. Program ponúka virtuálnu technickú podporu a školenia v reálnom čase, s triedami a sedeniami „jeden na jedného“. Vzdelávanie sa týka základného aj pokročilého 3D dizajnu, používania a údržby tlačiarne. Študenti sa naučia zostaviť tlačiareň, navrhnúť projekt pomocou najnovších počítačových programov a ovládať tlačiareň, pričom budú uplatňovať praktické zručnosti súvisiace s elektromechanickými systémami a komponentmi.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]