Autor textu: Tímea Nagyová
18.07.2019

Motivácia nás núti byť lepšími 

Motiváciu  nemôžeme vidieť, počuť, ani ohmatať, len cítiť. Avšak, keď to necítime, sme stratení. 

Foto: www.phototakes.net
pic
Foto: www.semvcsporperto.tumblr.com

Bratislava 18.07.2019 (Skolske.sk)

V dnešnej dobe motivácia nie je iba dôležitou súčasťou života niektorých ľudí, ale  aj biznisom. Stále viackrát môžeme počuť o tzv. ,,motivačných tréneroch", ktorí nemajú vysokú školu, neboli úspešní v každodennom živote, no teraz sú obdivovaní viacerými.
 
Čo ich robí úspešným teraz? Ako môžu byť žiarou v živote ostatných, veď ani oni neboli úspešní v predchádzajúcej etape ich života? Môže to byť krach alebo pád. Ten, kto vie, čo je byť na spodku, vie ako sa dá dostať najvyššie. Či je to top súkromného života, či top v práci alebo v škole.
Úspech nachádzame po niekoľkých pádoch. Skvelosť a dobrotu oddeľuje iba vlások. Rozdielom je to, že najlepší sú ochotní liezť cez tenké lanko, ktoré je natiahnuté nad priepasťou priemerného výkonu. Neexistujú vopred napísané osudy, ale existuje vytrvalosť, nepremožiteľný duch a čas, ktorý investujeme sami do seba.

Telo vydrží všetko, čo duša znesie. Nikdy sa nevzdáva naše telo, ale myseľ. Limity sú len v našej hlave. Keď uveríme, že to zvládneme, nič nebude stáť v ďalšej ceste. Každý maratónsky bežec chce vyhrať, ale nie každý dobehne do cieľa. A kto vyhrá? Ten, kto už odbehol maratónsky beh možno aj štyrikrát a po piaty raz zvíťazí. V živote nejde o to, ako rýchlo sa dostaneme do cieľa, ale aký sme vytrvalí. 
 
Niektorí ľudia sú šťastní a už od detstva vedia, čím sa chcú stať, alebo od detstva hrajú na hudobných nástrojoch, maľujú, hrajú futbal, spievajú, tancujú a odhaľujú svoje nadania. To ale neznamená, že ak niekto, kto nemaľuje od detstva, sa nemôže stať  umelkyňou alebo umelcom, alebo kto netancoval ako dieťa, nemôže sa stať tanečníkom alebo tanečnicou. Nie je dôležité, kedy začneme uskutočňovať veci, ale to, aby sme mali odvahu začať. Ak niekto nevyužije svoje nadanie, tak sny neprídu k nemu na striebornej tácke. Veci môžeme prežívať dobre, dostatočne, pokojne a normálne, priemerne. Ale ak nechceme priemerný  život, tak musíme konať.
 
Ako povedal Vincent van Gog: ,,Normálnosť je niečo ako vydláždená cesta – chodí sa po nej skvele, no nerastú na nej žiadne kvety."  Keď  chceme život žiť, a nielen prežiť, musíme byť smelí. Život nie je cestou po ktorej sa dostaneme do dôchodku, ale je to príležitosť, ktorú musíme využiť. Dôležité sú zážitky, ktoré prežívame, nové veci, ktoré vyskúšame a priateľstvá, ktoré nadobudneme. Veľa ľudí nemá odvahu na to, aby žili život, ktorýsi pre seba vysnívali. Nové veci sú bránou nových možností. Nezáleží na tom, aby sme zvládli všetko na prvý pokus, ale aby sme sa učili. Je obyčajne  normálne, že ten, kto sa nenarodil v horách nevie sa od detstva lyžovať a ten, kto sa nenarodil pri mori, nevie sa potápať ako desaťročný.  A to je samozrejmé. Nemusíme dosiahnuť veľké veci, stačí, aby sme dosiahli to, čo nás robí šťastnými.
 
Motivácia znamená pre každého inú vec. Niektorí radi čítajú motivačné citáty a knihy, iní pozerajú inšpiračné videá a iní zase radi chodia na prednášky motivačných trénerov.  Nezáleží na forme zdroja motivácie, ale na tom, aby sme boli vždy motivovaní sa stať lepšími.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]