Autor textu: Mgr. Mária Gavenčiaková
11.07.2019

Žiaci zo zanedbaného priestranstva vytvorili atraktívnu zónu

Žiaci zo zanedbaného priestranstva vytvorili atraktívnu zónu

Foto: SOŠ drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou

Bratislava 11.07.2019 (Skolske.sk)


     Stredná odborná škola drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou sa zapojila do projektu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ organizovaným obchodným reťazcom Tesco pod názvom Zelená oáza. Jej cieľom bolo zrevitalizovať zanedbané verejné priestranstvo pri autobusovej zastávke, vyčistiť ho, osadiť lavičky, smetné koše a vytvoriť tu oddychovú zónu nielen pre obyvateľov mesta ale aj pre našich žiakov, cestujúcich a turistov čakajúcich na autobusy, nakoľko zastávka sa nachádza na križovatke ciest Žilina-Čadca-Bystrická dolina.

     Celý projekt zahŕňal jednotlivé etapy, ktoré sa nám podarilo splniť. Žiaci našej školy tento úsek vyčistili, zostrihali kroviny a zasadili mladé okrasné stromčeky.  Stolári zhotovili a osadili drevené lavičky a smetné koše. Postupne sa zapojili všetky učebné i študijné odbory našej školy a vytvorili tak príjemnú zónu. Okrem osadenia mobiliéru,   žiaci vysadili skalku s liečivými rastlinami a tým zvýšili environmentálne povedomie verejnosti.

     Dňa 28. júna 2019 bol projekt slávnostne dokončený a Zelená oáza sprístupnená širokej verejnosti.  Pri tejto príležitosti sa stretli primátor mesta Jozef Grapa, zástupca obchodného reťazca Tesco, riaditeľ školy Ján Palko, pedagógovia so žiakmi a široká verejnosť. Primátor a riaditeľ školy v príhovoroch poďakovali žiakom našej školy za vykonanú prácu na projekte. A hlavne, že zo zanedbaného priestranstva pri zastávke vytvorili atraktívnu zónu pre cestujúcich. Čakanie na autobus si odteraz môžu spríjemniť nielen žiaci našej školy ale aj ostatní cestujúci a  turisti, ktorí navštevujú Bystrickú dolinu alebo cyklotrasu. Na projekte spolupracovalo aj mesto Krásno nad Kysucou, obyvatelia tejto časti mesta a súkromní podnikatelia  ako dobrovoľníci.
​​​​​​​
     Projektom Zelená oáza sme sa snažili vypestovať v žiakoch vnímavý vzťah k životnému prostrediu a čistejšiemu mestu, pretože keď dokážeme zmeniť naše zmýšľanie, dokážeme zmeniť aj svet okolo seba.
 
Napísala: Mgr. Mária Gavenčiaková
 
 
 

pic
Foto: SOŠ drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]