Autor textu: Vladimír Bačišin
10.07.2019

Abeceda ekonomiky -  Ekonomika Babylonskej ríše

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Wikipedia

Bratislava 10.07.2019 (Skolske.sk)


Babylonská ríša existovala v rokoch približne 1894 až 539 pred našim letopočtom. Babylónska ríša nachádzala v oblasti riek Eurfrat a Tigris. Pred ňou bola na tom to území Asýria a Mezopotámia. Základom ekonomiky Babylonie bolo poľnohospodárstvo. Obraz o ekonomike sa dal získať zo štúdia Zákonníka Chammurapiho. Panovník Chammuprapi vládol Babylónskej ríši v rokoch 1792 – 1750 pred našim letopočtom. Zákonník zverejnili ho na stéle z tmavého dioritu.

V Babylonii nebol kameň, kov ani drevo. Tento materiál získali Babylončania prostredníctvom obchodu alebo vojenských výprav v susedných štátoch. Aby získali prístup k týmto surovinám vládcovia zorganizovali výpravy na Sinaj a Arabský polostrov, do Libanonu. Krajina bola bohatá na ropu. Používali ju v lampách. Pri kladení tehál využívali asfalt a bitúmen.

Pôda bola úrodná vďaka zavlažovaciemu systému. Najväčší zavlažovací kanál postavil práve panovník Chammurapi. Údržba celého zavlažovacieho systému bola zodpovednosťou štátu, o každý úsek sa starali samostatne spoločenstvá ľudí z jednotlivých obcí. V mnohých listoch, panovník upozorňoval na finančnú zodpovednosť na úradníkov za zavlažovanie pôdy.

Pôda sa orala pluhom, ktorý ťahali býci. Dôkazom práce otrokov je to, že do pluhu niekedy zapriahali ľudí.

Geografická poloha Babylonie prispela k významnému rozvoju obchodu. Keďže babylonské kráľovstvo bolo agrárnym štátom, vyvážali sa z neho poľnohospodárske výrobky. V 104. a 237. Článku Zákonníka Chamurapiho sú medzi tieto tovary zaradené chlieb, maslo a figy.

Najväčšími nákupnými centrami kráľovstva boli Babylon a Sippar. Keďže Sippar bol centrom výroby vlnenej vlny, odtiaľ sa vyvážali vlnené tkaniny. Z Elamu a doviezážali meď a striebro.

V Babylonskej ríši sa vysoko hodnotili remeslá. Do dnešnýcj čias sa dochovala keramika, ktorá mala zelený odtieň. Známe sú aj výrobky z kovov, skla, dreva a prírodných materiálov.
​​​​​​​

Súvisiace články:
​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – ekonomika starobylej Číny​​​​​​​
Abeceda ekonomiky  – ekonomika starobylého Egypta​​​​​​​




Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]