Autor textu: TASR
08.07.2019

E. Smolíková: Predškolská príprava je najmä pre deti

ktoré nemajú možnosť získať také zručnosti, aby boli pripravené na povinnú školskú dochádzku.

Foto: TASR - ilustračné foto

Bratislava 08.07.2019 (TASR)

V rozhlasovej relácii sa diskutovalo o povinnej predškolskej dochádzke, ktorá vyvoláva v spoločnosti rôzne otázky, na ktoré prináša Slovenská národná strana odpovede. „Predprimárnym vzdelávaním chceme dať rovnosť šance všetkým deťom bez ohľadu na ich sociálne podmienky. Predprimárne vzdelávanie sme nastavili na piaty rok života dieťaťa, aby rok pred povinnou školskou dochádzkou nastúpili do materských škôl," toto rozhodnutie považuje podpredsedníčka SNS a poslankyňa Eva Smolíková za správne s tým, že kapacity sú jedným z hlavných dôvodov pre možný odklad zákona asi o jeden rok. "Niektoré obce v procese budovania kapacít zaspali," dodala.

      "Neustále hovoríme o všetkých deťoch aj o zdravotne postihnutých. Pomôže to najmä deťom z marginalizovaných skupín. Deti majú byť v škole už socializované, zdokonalené v jazyku a zručnostiach. Žiaci sa tak stanú adeptami na lepšie výsledky v škole a tým sa zlepší celkovo aj výsledok v národných a medzinárodných testoch. Názory sú rôzne, odborná verejnosť to prijíma. Už v Učiacom sa Slovensku a teraz v Národnom programe výchovy a vzdelávania bolo zahrnuté predprimárne vzdelávanie detí, vtedy nikto neavizoval, že to nie je správne, ani politickí oponenti," uviedla podpredsedníčka SNS.

      Možnosť predprimárneho vzdelávania je pre všetky deti a to aj pre deti so zdravotným postihnutím, postihnutých chudobou a pre rómske deti.

Ideme meniť školský zákon a práve tým chceme pomôcť zvýšiť deťom úroveň možnosti vzdelávania. Je to možnosť pre deti, ktoré nemajú možnosť dostať výchovu a vzdelanie. Dokonca je možné individuálne vzdelávanie detí rodičmi alebo zabezpečeným pedagógom priamo doma, ktoré nemôžu chodiť do školy z rôznych špecifických dôvodov. Sú aj rodičia, ktorí chcú vzdelávať svoje deti doma, aby boli riadne pripravené tak ako deti v škole.

Povedala Eva Smolíková s tým, že sa kvôli tomu robia zákonné úpravy cez pozmeňovacie návrhy.

      Aj nesieťové škôlky alebo komunitné centrá majú svoj školský vzdelávací program, kde budú musieť byť ešte nastavené pravidlá, ktoré následne budú musieť spĺňať. Je to len otázka ich organizácie vyučovania. Na margo nesplnenia povinných požiadaviek prípravy do povinnej školskej dochádzky podpredsedníčka SNS Eva Smolíková v relácii vysvetlila: „Uvidíme, či si dieťa predĺži predprimárne vzdelávanie, ak nesplní znalosti. Či si zopakuje tento rok, je ešte otázne, pretože nevedno aká bude pridaná hodnota tohto roka, ak nebude súčasne fungovať nultý ročník na základných školách. Musíme to zaviesť do praxe do roku 2021. Učitelia sú na to pripravení, pretože sú to šikovní a empatickí ľudia, jednajú s láskou k deťom. Toto povolanie si vybrali, preto „klobúk dole“ pred ich prácou."



      TASR o tom informovala poslankyňa Národnej rady SR Eva Smolíková.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]