Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
06.07.2019

Na prestížny zoznam UNESCO sa dostalo mesto Babylon 

Je to uznanie dôležitosti Babylonu a mezopotámskej civilizácie.

Foto: TASR

    Paríž 6. júla (TASR)

 Zvyšky zaniknutého starovekého mezopotámskeho mesta Babylon v Iraku zaradili v piatok na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. Irak loboval za to, aby sa táto 4000 rokov stará lokalita dostala na prestížny zoznam Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, od roku 1983, informuje stanica BBC.

      Babylon bol známy svojimi visutými záhradami, ktoré patrili k siedmim divom starovekého sveta. Lokalita však bola v uplynulých rokoch poškodená výstavbou letného paláca bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna a neskôr sa využívala ako základňa pre amerických vojakov.

      Výbor OSN pre Svetové dedičstvo sa stretol v Azerbajdžane, kde rozhodol o najnovšom zápise niekoľkých lokalít na predmetný zoznam. Tie sú považované za významné pre celé ľudstvo z pohľadu kultúrneho alebo spoločenského vývoja a sú chránené medzinárodnými zmluvami.

      Iracká delegácia zaradenie zvyškov mesta na listinu privítala a vníma to ako uznanie dôležitosti Babylonu a mezopotámskej civilizácie.

      "Babylon ako sídlo niekoľkých po sebe nasledujúcich ríš, ktorým vládli panovníci ako Chammurapi a Nabuchodonozor, predstavuje vyjadrenie kreativity Novobabylonskej ríše na vrchole svojho rozkvetu. Spojitosť tohto mesta s jedným zo siedmich divov starovekého sveta - visutými záhradami - taktiež inšpirovalo umeleckú, ľudovú a náboženskú kultúru v celosvetovom meradle," uvádza UNESCO vo svojom vyhlásení.

      Organizácia zároveň varovala, že táto lokalita je v "extrémne zraniteľnom stave" a potrebuje okamžitú pamiatkovú starostlivosť.
​​​​​​​
      Ďalšie lokality, ktoré sa v piatok dostali na zoznam Svetového dedičstva UNESCO, sa nachádzajú v Burkine Faso, Brazílii, Francúzsku, Albánsku a na Islande.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]