Autor textu: Vladimír Bačišin
05.07.2019

Abeceda ekonomiky -  Reálny a finančný sektor len spolu

Cieľom nového seriálu TASR je priniesť základné informácie o ekonomike.

Foto: text

Bratislava 05.07.2019 (Skolske.sk)

Reálny ekonomický sektor dnes nie je možný bez spolupráce s finančným sektorom. Každý tovar, alebo služba má hodnotu vyjadrenú v peniazoch.

Peniaze z ekonomického hľadiska sú čokoľvek, čo slúži ako všeobecne akceptovaný výmenný prostriedok a zúčtovacia jednotka. Kedy v Mezopotámii funkciu peňazí plnili hlinené tabuľky. V iných civilizáciách to boli iné predmety, neskôr kovy. Najrozšírenejšími peniazmi boli vzácne kovy ako striebro a zlato. S myšlienkou premeniť zlato a striebro na peniaze prišli Feníčania. Bola to krajina, ktorá bola od XIII. do VIII. storočia na pobreží dnešnej Sýrie, Libanonu a Izraelu. Okrem peňazí vynašli aj písmo.

Neskôr vzácne kovy nahradili kryté, teda reprezentatívne, peniaze – bankovky, ktoré sa dali vymeniť za určité množstvo zlata či striebra. Moderné ekonomiky vrátane eurozóny sú postavené na nekrytých peniazoch.

Ako to vyzerá v praxi. Niekto niekde pracuje dostáva za to mzdu v peniazoch. Je to napríklad 650 EUR. Sto gramov syra typu Eidamská tehla stojí 0,65 EUR. Znamená to, že 1 kilogram stojí 6,5 EUR.  To znamená, že človek si môže za mzdu kúpiť 100 kilogramov syra.  Je zrejmé, že človek za mesiac nezje 100 kilogramov syra. A ani nemôže. Za peniaze musí zaplatiť služby spojené bývaním ako je elektrina, voda, kanalizačné služby, teplo, upratovaním spoločných priestorov a podobne, spojením ako je telefón, internet. Peniaze sa vynakladajú aj na voľný čas, kúpu lístok do divadla, kina. Tieto vzťahy najlepšie vyjadruje pieseň skupiny Depéche Mode s názvom Everythig Counts. V preklade to znamená „Všetko sa počíta“.

Výnimkou vzťahov reálneho ekonomického sektora a finančného sektora je výmena tovarov a služieb. Môžete si vymaniť maliny za černice. Vymieňať sa dajú aj služby. Opravím niekomu bicykel. On mi pomôže upratať záhradu.
 
https://www.youtube.com/watch?v=1t-gK-9EIq4

Autor: Vladimír Bačišin
 

Súvisiace články: 
Abeceda ekonomiky – reálna ekonomika
Abeceda ekonomiky – finančný sektor ekonomiky​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – ekonómia a ekonomika​​​​​​​
Prečo Abeceda ekonomiky

pic

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]