Autor textu: TASR
04.07.2019

Začal sa 17. ročník Detskej univerzity Komenského 

 DUK možno absolvovať aj v on-line podobe.

Foto: TASR

Bratislava 04.07.2019 (Skolske.sk)

Slávnostnou imatrikuláciou sa v stredu začal 17. ročník Detskej univerzity Komenského (DUK). V aule Univerzity Komenského (UK) si deti počas ceremónie v stredu vypočuli fanfáry i hymnu DUK a následne zložili imatrikulačný sľub. Žiacke knižky vymenili školáci za vysokoškolské indexy.

      „Keď pôjdete v septembri do školy, vy budete o krok vpred,“ povzbudil študentov otec projektu Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna. „Myslím si, že ste urobili skvelú investíciu do svojej budúcnosti,“ prihovoril sa im rektor UK Marek Števček, ktorý po imatrikulácii predstúpil pred deti aj ako prvý prednášajúci. Svoje vystúpenie nazval Prečo si (ne)môžeme kúpiť mobil? a objasnil v ňom deťom základné právne pojmy. 

      Medzi 340 detskými študentmi bol aj 14-ročný Mikuláš, ktorý sa na DUK zapísal druhýkrát. „Toto je podľa mňa dobre strávený čas, môžeme sa tu niečo priučiť,“ zhrnul výhody projektu. Letnú školu si obľúbila aj 12-ročná Daniela. Tento rok so sebou priviedla aj svoju sestru, desaťročnú Sofiu. „Všetko mi pripadá také zaujímavé,“ povedala mladšia z nich. „Prvý deň bude možno ťažší, ale potom to už bude v pohode,“ doplnila. 

      „Pre nich to podľa mňa bude veľmi obohacujúce, bude to úplne iné ako na základnej škole, na ktorú chodia,“ uviedla mama deväťročného Dominika a 14-ročného Maximiliána. DUK sledovala už dlhšie, verí, že deti sa vrátia s pozitívnymi zážitkami. Mame 13-ročného Mareka sa páči, že jej syn bude zmysluplne tráviť čas. „Minulý rok sa už zúčastnil a veľmi sa mu to páčilo,“ zhodnotila. 

      Bývalí študenti si pochvaľovali najmä Army Workshop, skúšobný vojenský výcvik. V programe je zaradený aj tento rok spolu s workshopom v Slovenskom národnom múzeu či IT workshopom. DUK ponúka tiež deväť prednášok z oblasti práva, umenia či zdravotníctva v podaní popredných vedcov z rôznych univerzít vrátane zahraničného hosťa Tima Clausena z Výskumného inštitútu molekulárnej patológie vo Viedni. 
​​​​​​​
      DUK možno absolvovať aj v on-line podobe, pričom prihlasovanie je otvorené do 31. júla.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]